سندروم دامپینگ

تعریف:

سندرم دامپینگ (dumping syndrome) مجموعه­ای از علایم است که بیشتر در افرادی که تمام و یا قسمتی از معده خود را با عمل جراحی برداشته­اند و یا کسانی که برای لاغر شدن، عمل جراحی بای پس معده را انجام داده اند، رخ می دهد. سندرم دامپینگ را تخلیه سریع معده نیز می­گویند. در این بیماری، محتویات هضم نشده معده خیلی سریع به داخل روده کوچک می ریزند که با علایمی مثل درد شکم، تهوع و اسهال همراه است. بیشتر افراد مبتلا به سندرم دامپینگ، بلافاصله بعد از خوردن غذا دچار علایم آن می­شوند. در برخی افراد مبتلا علایم بیماری یک تا سه ساعت بعد از خوردن غذا بروز می کند. برخی افراد هم علائم زودرس و ویروس را با هم تجربه می کنند. البته با تنظیم و تعدیل برنامه غذایی، این بیماری را می توان کنترل کرد. موارد جدی و خطرناک بیماری، نیاز به عمل جراحی و مصرف دارو دارد.

درمان:

زمانی که افراد مبتلا به این بیماری راه های غذا خوردن بهتر را یاد بگیرید و زمانی که دستگاه گوارشی تنظیم شود، بیشتر موارد این بیماری بهبود می یابند. گاهی اوقات نی تغییر برنامه غذایی، علائم بیماری را برطرف می کند. اگر این راهکارها موثر نبود، پزشک از داروها و یا عمل جراحی برای بهبودی این مشکل استفاده می کند.

پیشگیری:

از آنجا که سندرم دامپینگ در 15درصد افرادی که جراحی معده داشته اند شکل میگیرد، تا حد ممکن باید از انجام این جراحی ها و البته بروز اضافه وزن خودداری کرد.

عوامل:

در سندرم دامپینگ، غذاها و شیره معده با یک سرعت غیرطبیعی و کنترل نشده از معده وارد روده باریک می شوند. این مشکل اغلب به دلیل تغییرات معده در اثر عمل جراحی بروز می کند؛ مثلا وقتی که دریچه پیلور بین معده و روده باریک (دئودنوم) با عمل جراحی برداشته می شود. دریچه پیلور به عنوان یک ترمز عمل می کند تا محتویات معده به تدریج وارد روده باریک وشند و وقتی این دریچه با عمل جراحی برداشته می شود، مواد موجود در معده سریعا به داخل روده باریک می ریزند. هر چقدر مقدار بیشتری از معده با عمل جراحی برداشته شود و یا بای پس شود، بیماری دامپینگ شدیدتر خواهد بود. همچنین سندرم دامپینگ بعد از هر نوع جراحی معده و نیز عمل جراحی برداشتن مری (ازوفاژکتومی) بروز می کند. در واقع امروزه عمل جراحی بای پس معده برای لاغر شدن، شایع ترین علت بروز این سندرم است. در عین حال انواع مختلفی از عمل های جراحی، خطر ابتلای افراد به سندرم دامپینگ را افزایش می دهند. این عمل های جراحی عبارتند از:

علائم:

علائم سندرم دامپینگ بیشتر در طی خوردن غذا و یا 15 تا 30 دقیقه بعد از آن، رخ می دهد که به آن دامپینگ زودرس می گویند. این علائم عبارتند از:

عوارض:

در کسانی که دچار موارد شدید سندرم دامپینگ هستند، کاهش وزن قابل توجه و سوء تغذیه دیده می شود. گاهی اوقات افرادی که خیلی لاغر می شوند، دچار ترس از غذا خوردن نیز میشوند که در اثر احساس ناراحتی مربوط به تخلیه سریع غذاهای هضم نشده از معده است. حتی برخی بیماران نیز به دلیل وجود علائم طولانی مدت این بیماری، به سختی می توانند در بیرون از منزل کار کنند و شغل خود را از دست می دهند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید