ترش کردن

تعریف:

بیماری رفلاکس معده یک بیماری مزمن هاضمه ای است که به همراه  بازگشت اسید معده یا صفرا به داخل لوله مری ایجاد می گردد. بازگشت اسید به داخل مری باعث بروز علائم بیماری رفلاکس می شود. علائم بیماری رفلاکس شامل بازگشت اسید و سوزش سر معده است. این علائم به وجود آمده ناشی از اختلالات هضمی هستند که افراد مبتلا گه گاه آنها را تجربه می کنند. زمانی که این علائم بیش از دو بار در هفته اتفاق بیافتد و یا در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند ، پزشکان تشخیص بیماری رفلاکس را می دهند. بیشتر مردم می توانند ناراحتی های ناشی از سوزش سر دل را با تغییر شیوه زندگی و دریافت دارو کنترل کنند .در صورتی که برای بیماران مبتلا به رفلاکس معده و مری این گونه درمان ها موقت بوده و ممکن است آنها نیاز به داروهای قوی تر و حتی برای کاهش علائم، نیاز به جراحی نیز داشته باشند.

درمان:

به طور کلی توجه به علایم بالینی بیمار، تست اشعه x روی دستگاه گوارش فوقانی، فرستادن یک لوله انعطاف پذیر به داخل قفسه سینه، تست تعیین مقدار اسید در داخل معده و تست اندازه گیری مقدار حرکت مری از جمله روشهای تشخیصی رفلاکس معده است. درمان سوزش سر دل یا دیگر نشانه ها و علائم بیماری رفلاکس معده معمولا با داروهای ساده و ابتدایی که مقدار اسید را کنترل می کنند، شروع می شود. اگر بیمار پس از گذشت چند هفته احساس بهبودی نکرد، پزشک احتمالا دیگر درمان های دیگری را پیشنهاد خواهد کرد. آنتی اسید هایی که اسید معده را خنثی میکنند (مثل مالوکس ، میلانتا ، جلوسیل ، رولاید و تامز)، داروهایی که تولید اسید را کاهش می دهند (مثل سایمیتیدین، فاموتیدین (پپسید AC) ، نیزاتیدین (آکسیدAR)  یا رانیتیدین)، داروهای که تولید اسید را متوقف کرده و مری را التیام می بخشند (مثل لانزوپرازول و امپرازول) داروهای اولیه ای هستند که ممکن است در کنترل سوزش سر معده کمک کننده باشند. اگر در این مرحله درمان موفقیت آمیزنبود، پزشک داروهای قوی تری تجویز خواهد کرد. در هر صورت در بیشتر موارد بیماری رفلاکس با دارو قابل درمان است. در صورتی که دارودرمانی کمک کننده نباشد یا بیمار استفاده طولانی مدت از دارو را نپذیرد، پزشک ممکن است روشهای تهاجمی تری مثل جراحی برای تقویت کردن دریچه تحتانی مری، جراحی برای ایجاد یک مانع جلوگیری کننده از بالا رفتن اسید معده،روشی برای ایجاد بافت مرده در مری و ... را برای درمان توصیه کند.

پیشگیری:

·        وزن مناسب برای سالم بودن را حفظ کنید چرا که وزن زیاد باعث فشار آمدن به ناحیه شکم شما میشود، معده به سمت بالا هل داده شده و باعث میشود اسید به داخل مری باز شود.

عوامل:

  • چاقی
  • فتق
  • بارداری
  • سیگار
  • دهان خشک
  • آسم
  • دیابت
  • خالی نگه داشتن معده  برای مدت طولانی
  • اختلالات در بافت های اتصالی (مثل اسکلرودرما)
  • سندرم زولینگر- الیسون

علائم:

نشانه ها و علائم بیماری رفلاکس معده و مری عبارتند از :‌

عوارض:

رفلاکس معده به علت بازگشت مداوم اسید و یا صفرا به داخل مری ایجاد می شود. وقتی شما غذا را  می­بلعید، دریچه پایینی مری (ماهیچه هایی که به صورت حلقوی در بخش پایینی مری شما قرار دارد ) برای ورود غذا  و مایعات به داخل معده شل شده و باز می شود و پس از بلع دوباره بسته میشود . اگر این دریچه به صورت غیر نرمال ضعیف شده و یا باز بماند ، اسید معده می تواند به بالا بازگشته و باعث سوزش سر دل و آزار شما در زندگی روزمره شود و بازگشت مداوم اسید میتواند سبب خراش و سوزش در مری شده و نهایتا منجر به التهاب شود که به آن تنگی مری (ازوفاژیت) می گویند . پس از گذشت زمان این التهاب می تواند سبب ساییده شدن مری شده و باعث خونریزی و یا ایجاد مشکل در تنفس شود. باریک شدن مری (تنگی مری )، زخم باز در مری ( زخم مری ) و تغییرات پیش از سرطانی شدن مری (مری بارت ) نیز از جمله عوارض دیگر رفلاکس معده است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید