آنافیلاکسی، واکنش‌ شدید مربوط به آلرژی

maryam01
آنافیلاکسی نوعی واکنش شدید به آلرژی است، بسیار سریع رخ داده و می‌تواند نتایج خطرآفرینی در سراسر بدن به جا بگذارد. از طرفی قادر است تنفس را دشوار کرده و به شوک بینجامد که در نهایت به مرگ منتهی می‌شود. این مشکل در صورتی رخ می‌دهد که قبلاً در معرض ماده‌ای قرار گرفته باشید که به آن پادزهر می‌گویند، مثلا زهر زنبور نمی‌تواند برای نخستین بار باعث بروز واکنش‌های حساسیت‌زا شود؛ اما دفعه‌ی دومی که دچار نیش زنبور شوید، واکنش شدید به آلرژی و یا آنافیلاکسی رخ می‌دهد. علل واکنش‌های شدید مربوط به آلرژی این واکنش زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به پادزهر، بیش از اندازه فعالیت انجام دهد و باعث شود که آن را به عنوان یک عامل بیگانه و مهاجم بشناسد. - گلبول‌های سفید بدن ماده‌ای به نام پادتن تولید می‌کنند تا نسبت به آن پاردزهر واکنش نشان دهند. این پادتن‌ها در جریان خون پخش می‌شوند و خود را به سلول‌های خاصی در بدن می‌چسبانند.

آنافیلاکسی نوعی واکنش شدید به آلرژی است، بسیار سریع رخ داده و می‌تواند نتایج خطرآفرینی در سراسر بدن به جا بگذارد. از طرفی قادر است تنفس را دشوار کرده و به شوک بینجامد که در نهایت به مرگ منتهی می‌شود.
این مشکل در صورتی رخ می‌دهد که قبلاً در معرض ماده‌ای قرار گرفته باشید که به آن پادزهر می‌گویند، مثلا زهر زنبور نمی‌تواند برای نخستین بار باعث بروز واکنش‌های حساسیت‌زا شود؛ اما دفعه‌ی دومی که دچار نیش زنبور شوید، واکنش شدید به آلرژی و یا آنافیلاکسی رخ می‌دهد.
علل واکنش‌های شدید مربوط به آلرژی
این واکنش زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به پادزهر، بیش از اندازه فعالیت انجام دهد و باعث شود که آن را به عنوان یک عامل بیگانه و مهاجم بشناسد.
– گلبول‌های سفید بدن ماده‌ای به نام پادتن تولید می‌کنند تا نسبت به آن پاردزهر واکنش نشان دهند. این پادتن‌ها در جریان خون پخش می‌شوند و خود را به سلول‌های خاصی در بدن می‌چسبانند.
* وقتی پادتن‌ها با پادزهرها تماس پیدا می‌کنند، به سایر سلول‌های پیام می‌فرستند تا ماده‌ی شیمایی‌ای به نام واسطه تولید کنند. مثلا هیستامین نوعی ماده‌ی واسطه است.
* تأثیر این ماده‌های واسطه بر روی اعضای بدن و بافت‌ها باعث بروز علائم این واکنش می‌شود.
– مواد زیادی می‌توانند باعث تحریک آنافیلاکسی شوند مانند:
* تجویز داروهای بدون نسخه
* غذاها، خصوصا مواد غذایی حاوی پروتئین زیاد از جمله ماهی، آجیل، میوه‌ها، شیر، تخم‌مرغ و محصولات سویایی
* مواد افزودنی به غذا مانند سولفیت‌ها
* تزریق خون یا مواد خونی
– برخی مواقع عامل تحریک‌کنندهی این واکنش بسیار واضح و آشکار است مثلا نیش زنبور و یا تجویز یک داروی جدید می‌تواند نمونه‌ای از آن باشد. با این حال، عامل اصلی هنوز ناشناخته است.
– افرادی که دچار آسم، اگزما یا تب یونجه هستند نسبت به افرادی که این بیماری‌ها را ندارند، خطر بروز واکنش‌های آنافیلاکسی در آنها کمی بیشتر است.
(منبع: NHS)

آنافیلاکسی چه علائمی دارد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ