در دوران بارداری برای مغز زنان چه اتفاقی می‌افتد؟

مهرناز زاوه
استفراغ مادر در اوایل دوران بارداری نقش بسزایی در دفع مواد غذایی بی ارزش برای رشد جنین ایفا می‌کند.

بیش از ۹۰٪ از زنان باردار حوالی صبح دچار تهوع و استفراغ می‌شوند. به گفته محققان، نزدیک به ۱٪ از زنان باردار استفراغ‌ شدید دوران حاملگی را نیز تجربه می‌کنند. عارضه‌ای که ممکن است به کم آبی بدن و کاهش وزن منجر شود. بیشتر زنان از هفته هجدهم به بعد دیگر دچار بیماری‌های صبحگاهی نمی‌شوند.
علت ابتلای زنان باردار به بیماری‌های صبحگاهی مشخص نیست. برخی از محققان معتقدند که این بیماری‌ها در نتیجه واکنش بدن به افزایش هورمون دوران بارداری، یعنی گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) رخ می‌دهند. مطالعات نشان می‌دهند که هورمون گنادوتروپین جفتی انسان با بیماری‌های صبحگاهی ارتباط زمانی دارد. این بدان معنی است که سطح هورمون گنادوتروپین موجود در جریان خون و دفعات استفراغ در زمان‌های مختلف یکسان است. ارتباط جالبی بین این دو وجود دارد؛ اما علت بیماری صبحگاهی را توضیح نمی‌دهد.
سه ماهه اول دوران بارداری زمان مهمی برای رشد جنین است. سیستم عصبی مرکزی نوزاد در این زمان توسعه می‌یابد. جریان یافتن هرگونه سموم در خون مادر می‌تواند این فرآیند را مختل سازد. یکی از نظریاتی که در این زمینه مطرح شده این است که استفراغ مادر در اوایل دوران بارداری نقش بسزایی در دفع مواد غذایی بی ارزش برای رشد جنین ایفا می‌کند.
استفراغ کردن توسط بخشی از مغز پسین موسوم به ناحیه پوسترما کنترل می‌شود. ناحیه پوسترما با شناسایی سموم موجود در جریان خون و مایع مغزی نخاعی و به دفع هرچه سریع‌تر آنها از طریق استفراغ کمک می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهند که ناحیه پوسترمای مغز از گیرنده‌های هورمون hCG برخوردار است؛ مسئله‌ای که به تنهایی گویای حساسیت بسیار بالای این هورمون در اوایل دوران بارداری است.
(منبع: mayoclinic)

درمان‌های خانگی برای بیماری صبحگاهی یا ویار

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ