انواع سوختگی کودکان و شیوه مواجهه با آن-قسمت دوم

مهرناز زاوه
تاول‌هایی که به خاطر مایعات داغ روی بدن کودک ایجاد می‌شود یکی از شایع‌ترین اتفاقاتی است که او تجربه می‌کند. سوختگی‌های خفیف را می‌توان با اطمینان خاطر در خانه درمان کرد، با این حال در برخی شرایط خاص، مراقبت پزشکی لازم و ضروری است.

تاول‌هایی که به خاطر مایعات داغ روی بدن کودک ایجاد می‌شود یکی از شایع‌ترین اتفاقاتی است که او تجربه می‌کند. سوختگی‌های خفیف را می‌توان با اطمینان خاطر در خانه درمان کرد، با این حال در برخی شرایط خاص، مراقبت پزشکی لازم و ضروری است. در ادامه قسمت اول به توضیحاتی درباره انواع سوختگی می‌پردازیم.
سوختگی درجه دوم
این نوع سوختگی‌ها که به آنها سوختگی با ضخامت نسبی می‌گویند کمی گسترده‌تر از سوختگی‌های درجه یک بوده چرا که هم بر لایه بیرونی پوست (یعنی اپیدرم) و بخشی از لایه زیرین آن (یعنی میان پوست) تأثیر می‌گذارد. این سوختگی‌ها باعث ایجاد تاول، دردهای شدید، قرمزی و تورم می‌شود. زخم‌ها و تاول‌های آن باز شده و باعث می‌شود که سوختگی رنگی بین صورتی و قرمز با ظاهری مرطوب پیدا کند.
سوختگی درجه دوم ممکن است ظاهری سفید یا بدون رنگ هم داشته باشد. از آنجایی که این سوختگی‌ها نسبت به سوختگی‌های درجه‌ی اول کمی بزرگ‌تر هستند، زمان درمان علائم و بهبودی آن هم متفاوت بوده و اغلب بالای سه هفته است.
مانند سایر انواع سوختگی، درمان این نوع سوختگی هم با توجه به علت، مکان و شدت سوختگی و نیز سن کودک، سطح سلامتی و سابقه پزشکی او، آستانه تحمل نسبت به درمان و ویژگی‌های فردی می‌تواند با هم فرق داشته باشد. سوختگی‌های درجه دوم به مراقبت‌های سریع پزشکی و درمان نیاز دارند.
کودک باید سعی کند در حالت دراز کشیده بماند و منطقه‌ای را که سوخته بالا نگه دارد. جواهرات و لباس‌هایی که در نزدیکی سوختگی است باید از بدن او جدا شود، تاول‌ها و زخم‌ها باید دست نخورده باقی بمانند و منطقه مورد نظر باید بین ۳ تا ۵ دقیقه در تماس با آب سرد باشد. بعد از این کار، منطقه مورد نظر را با پارچه‌ای خشک و تمیز بپوشانید. مانند سوختگی درجه اول، برای پیشگیری از بدتر شدن سوختگی و یا عدم بروز عفونت، از کره، گریس و یا هر نوع درمانی غیر از روش‌های درمانی مذکور استفاده نکنید. اقدامات پزشکی شامل استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک، داروهای حاوی آنتی بیوتیک، عوض کردن لباس و تمیز کردن منطقه مورد نظر است.
سوختگی درجه سوم
این سوختگی‌ها که آن را به نام سوختگی‌هایی با ضخامت کامل هم می‌شناسند بر روی اپیدرم بیرونی و کل میان پوست و لایه سطحی پوست تأثیر می‌گذارد. در شرایطی که علائم سوختگی با ضخامت کامل با هم فرق دارد، اما اکثرا باعث می‌شود که پوست خشک، سفت، سیاه، سفید یا زرد شده و با تورم و عدم درد به خاطر آسیب عصب‌های ناحیه مورد نظر همراه باشد.
در این سوختگی، کودک باید دراز بکشد و ناحیه سوختگی مورد نظر را بالا نگه دارد. جواهرآلات و لباس‌های سوخته را باید از تن او جدا کرده، تاول‌ها و زخم‌ها دست نخورده بماند و منطقه مورد نظر به مدت ۳ الی ۵ دقیقه با آب سرد شستشو داده شود. بعد از این کار، آن را با پارچه‌ای خشک و تمیز بپوشانید.
به مانند سوختگی‌های درجه اول، به منظور پیشگیری از بدتر شدن سوختگی یا عدم بروز عفونت، از کره، گریس، پودر یا هر نوع درمان دیگری غیر از آنچه که در اینجا گفته شد استفاده نکنید. مانند سایر انواع سوختگی، درمان این نوع سوختگی هم با توجه به علت، مکان و شدت سوختگی و نیز سن کودک، سطح سلامتی او و سابقه پزشکی، آستانه تحمل نسبت به درمان و ویژگی‌های فردی می‌تواند با هم فرق داشته باشد.
این درمان می تواند شامل تمیز کردن منطقه مورد نظر، تزریق مایعات درون سیاهرگی، آنتی بیوتیک (خوراکی یا تزریقی)، کرم های موضعی آنتی بیوتیک، مکمل‌های غذایی، پروتئین‌های غذایی، پیوند پوست، جراحی بازسازی، و اگر لازم شد تزریق واکسن کزاز و ماندن در محیط گرم و مرطوب باشد.
چه زمانی باید به پزشک زنگ زد یا به اقدامات پزشکی لازم را انجام داد؟
اقدامات پزشکی فوری زمانی باید انجام شود که:
-سوختگی درجه دو یا درجه سه باشد.
-سوختگی‌ها بزرگ‌تر از ۵ تا ۷ سانتیمتر بوده یا ۱۰ درصد بدن را پوشانده باشد. در این موارد، توصیه می‌شود که از کمپرس‌های داغ یا یخ استفاده نکنید چرا که خطر کم شدن گرمای بدن را افزایش می‌دهد. در عوض، سعی کنید از پارچه یا حوله‌های نرم و تمیز برای پوشاندن ناحیه سوخته مورد نظر استفاده کنید.
-آتش، جریان برق یا مواد شیمیایی علت سوختگی باشد.
-سوختگی روی صورت، پوست سر، دست‌ها، سطح مفاصل یا ناحیه تناسلی رخ داده باشد.
-اگر تورم و چرک در محل دیده شود و یا قرمزی محل شدید و یا لایه لایه شود.
(منبع: parenting)

درمان‌های خانگی برای رفع عرق سوختگی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ