چرا خانواده های تهیدست نوزادان نارس و ناهنجار بدنیا می آورند؟!

jalalvand
از آنجایی که سلامت جنین در دوران بارداری یکی از دغدغه های همه زوج هاست، اهمیت سونوگرافی و تست غربالگری حائز اهمیت می شود. رئیس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت، درمان و آ‌موزش پزشکی می‌گوید: سالانه ۱۲۰هزار نوزاد نارس در کشور به دنیا می‌آید و اکثر این خانواده‌ها موفق به سقط قانونی نمی‌شوند.

چه کسانی باید این آزمایش‌ها و سونوگرافی‌ها را انجام دهند؟

مادرانی که سنشان از 35سالگی گذشته، یا فرزند قبلی آنها با ناهنجاری متولد شده باشد یا ازدواج فامیلی داشته‌اند، حتما باید این آزمایش‌ها را انجام دهند.

این خدمات تشخیصی رایگان است؟

نه، رایگان نیست، در بخش دولتی به میزان محدود وجود دارد و در بخش خصوصی هم هست که هزینه‌های خاص خود را دارد. پروژه‌ای در وزارت بهداشت در حال آ‌ماده شدن است که امیدواریم با اجرای آن بتوانیم هزینه‌های این خدمات تشخیصی را به حداقل برسانیم و این خدمات را برای افراد در معرض خطر، یعنی مادران بالای 35سال، ازدواج‌های فامیلی و کسانی که در خانواده‌شان سابقه تولد نوزاد نارس بوده، رایگان کنیم.

این پروژه در تبریز شروع شده است و امیدواریم بعد از طی دوره آزمایشی آن را با حمایت مدیران ملی بتوانیم در کل کشور اجرا کنیم.

اگر تشخیص‌ها به موقع و قبل از ولوج روح، یعنی قبل از 16هفتگی انجام شود و متوجه شویم که ناهنجاری ارثی وجود دارد، می‌توان دستور سقط قانونی صادر کرد. اما برای صدور چنین دستوری باید 2بار آزمایش انجام شده باشد و مدارک، محکم و مستند باشد، زمان آن هم تا 16ماهگی بسیار کوتاه است و باید سریع انجام شود.

برخی از این آزمایش‌ها نیز نیازمند نمونه‌برداری از مایع آمنیوتیک جنین است که باید متخصص ژنتیک، بررسی‌های پیچیده‌ای روی آن انجام دهد. به‌علت همین پروسه سخت و زمان اندک آن، بسیاری از مادرانی که نوزاد ناهنجار دارند موفق نمی‌شوند سقط قانونی انجام دهند و دچار تضاد اخلاقی می‌شوند.

یعنی به سمت سقط غیرقانونی می‌روند؟

بله، تقرییا همه مادرانی که بعد از 16هفتگی متوجه ناهنجاری و ناقص بودن نوزادشان می‌شوند، سقط غیرقانونی انجام می‌دهند. حدود یک‌سوم مادران این نوزادان موفق به سقط قانونی می‌شوند و بیش از دو سوم این سقط‌ها غیرقانونی انجام می‌شود که بسیار مخاطره‌آمیز است و اطلاعات دقیقی درباره آن نداریم.

درصـــدی از این ناهنجاری‌ها نیز به سقط منجر نمی‌شود و نوزاد ناقص متولد می‌شود که همان 5‌تا‌8درصد تولدهاست؟

بله، بخشی از این خانواده‌ها نیز موفق به سقط نمی‌شوند. تقریبا تمام مادرانی که نوزاد ناهنجار را سقط نکرده‌اند، بعد از زایمان و در دوره نوزادی پشیمان می‌شوند و وقتی بچه خود را می‌بینند که دچار مشکل است، زجر می‌کشند.

این مسئله خیلی مهمی است، هم کسانی که سقط غیرقانونی می‌کنند دچار تضادهای شدید معنوی و اخلاقی می‌شوند چون به هر حال کاری خلاف عرف و شرع انجام داده‌اند و هم کسانی که نوزاد ناقص را سقط نکرده‌‌اند چون می‌بینند که بچه‌شان زجر می‌کشد و گاهی این تضاد روحی تا آخر عمر باقی می‌ماند. مسئله خیلی مهمی است و باید نوزادان و خانواده‌های آنان حمایت شوند.

این مـشــکـلات و ناهنجاری‌ها در افراد فقیر بیشتر است؟

بله، بررسی‌ها نشان می‌دهد که تفاوت معناداری بین 20درصد بالا و ثروتمند و 20درصد فقیر کشور از این نظر وجود دارد و میزان تولد نوزاد نارس در 20درصد فقیر 2 تا 3 برابر خانواده‌های ثروتمند است. اما مسئله سواد عامل بسیار مهم‌تری است و ارتباط معنادارتری بین سطح سواد و تولد نوزاد نارس وجود دارد و در خانواده‌های باسوادتر تولد نوزاد نارس و ناهنجار بسیار کمتر است.

افزایش درخواست مجوز سقط‌ درمانی

درخواست مجوز سقط ‌درمانی در استان تهران از ابتدای فروردین تا پایان دی سال گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 16.5درصد افزایش داشته است. به گزارش ایرنا از پزشکی قانونی استان تهران 1620نفر در استان تهران برای دریافت مجوز سقط درمانی به مراکز پزشکی قانونی استان مراجعه کرده‌اند.

یکی از مهم‌ترین شروط صدور مجوز سقط‌درمانی در پزشکی قانونی سن بارداری است که براساس قانون باید قبل از 4 ماهگی باشد. درصورتی که مادر مهم‌ترین شرط که همان سن بارداری کمتر از 19هفته است را داشته باشد، موارد دیگر یعنی وجود ناهنجاری در جنین که موجب حرج مادر شود یا بیماری مادر که ادامه بارداری را برای او با خطر جانی توأم می‌سازد، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 منبع: همشهری آنلاین

لینک مرتبط: لینک مرتبط: نوزادم نارس به دنیا آمده است آیا باید واکسیناسیونش را به تأخیر بیندازم؟

آیا استفاده از روش فیزیولوژیک برای پیشگیری از حاملگی خطراتی هم دارد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ