بایدها و نبایدهای زانودرد-قسمت اول

مهرناز زاوه
به سختی می‌توان از بروز زانودرد پیشگیری کرد٬ چرا که اغلب تصادفی رخ می‌دهد. در عین حال می‌توانید اقداماتی را جهت احتیاط و جلوگیری از بروز آسیب انجام دهید.

زانودرد به شکل باورناپذیری یک پدیده بسیار شایع است. در ایالات متحده، درد عضلات و استخوانِ یک ‌سوم از بیماران، ناشی از همین زانودرد است. این درد مشکل ویژه ورزشکاران هم محسوب می‌شود و بیش از نیمی از ورزشکاران سالانه به آن دچار می‌شوند.
برخی از شایع‌ترین دلایل زانودرد عبارتند از رگ به رگ شدن غضروف‌ها، پارگی غضروف زانو٬ التهاب تاندون‌ها و بیماری زانوی دونده یا نرمی کشکک. سایر بیماری‌هایی که می‌تواند مسبب زانودرد شود شامل این‌هاست:
-ورم کیسه‌های مفصلی: انبانه، کیسه‌ای سرشار از مایعات است که در زیر پوست و روی مفاصل‌تان قرار دارد. کارکرد زیاد٬ افتادن یا خم کردن مکرر یا زانو زدن می‌تواند باعث التهاب انبانه شده و به درد و تورم منتهی شود. این بیماری را به نام ورم کیسه‌های مفصل کشکک می‌شناسند اما از آنجایی که اغلب به خاطر زانو زدن‌های مکرر رخ می‌دهد آن را «ورم کاسه زانو» هم می‌نامند.
-سندروم ایلیوتیبیال باند: تکه‌ای از بافت سختی است که از قسمت ران تا بخش خارجی زانویتان ادامه دارد. اگر این قسمت به خاطر کارکرد زیاد یا سایر مشکلات دچار التهاب و ورم شود، میتواند حالت عفونی پیدا کرده و در بخش خارجی زانو به درد بیانجامد.
بیماری ازگود اشلاتر: این بیماری منجر به ایجاد برآمدگی شدید زیر زانو می‌شود، یعنی جایی که تاندونِ کشکک زانو به قلم پا متصل می‌شود. علت بروز آن بیشتر به خاطر کارکرد زیاد یا التهاب در محل اتصال تاندون است که آن را به نام زانوی جهندگان هم می‌نامند. این درد خود به خود خوب می‌شود و در دختران و پسران نوجوان بسیار شایع است.
-ورم مفاصل و استخوان‌ها: این بیماری از علل شایع زانودرد در ورزشکاران و افراد غیرورزشکار بالای ۵۰ سال است.
-دررفتگی کشکک زانو: در این بیماری کشکک زانو از محور اصلی خود خارج می‌شود و به زانودرد و تورم می‌انجامد.
-سندروم درد پاتلوفمورال: این بیماری اغلب ناشی از مشکلاتی مانند عدم تعادل عضلات٬ سفتی و سختی و ناهمتراز بودن ساق پا و یا جراحت است. این بیماری در بین دختران نوجوان بسیار شایع است.
-التهاب تاندون استخوان کشکک: این بیماری اغلب به خاطر التهاب تاندون‌هایی رخ می‌دهد که زانویتان را احاطه کرده است. تاندون‌ها٬ بندهای سفت بافتی هستند که عضلات را به استخوان‌ها مرتبط می‌سازند. کارکرد زیاد آنها می‌تواند منجر به التهاب شود. 
-بدن شل: در برخی مواقع آسیب به زانو می‌تواند باعث شکسته شدن غضروف‌های نرم و آزاد شود. این تکه‌ها می‌تواند در مفصل گیر کرده٬ مانع از کارکرد درست آن شده و به درد و تورم بیانجامد.
آسیب به زانو چه حسی دارد؟
البته علائم آن با توجه به نوع آسیب می‌تواند با هم فرق داشته باشد. اما برخی از آنها عبارتند از:
-درد٬ که اغلب هنگام خم کردن زانو یا صاف کردن آن بروز پیدا می‌کند
-تورم
-مشکل حفظ وزن روی زانو
-مشکل حرکت دادن زانو
اگر هر یک از این علائم را دارید باید به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص علت زانودرد٬ پزشکتان باید آزمایش کاملی برایتان تجویز کند. ممکن است به استفاده از اشعه ایکس یا آزمایش MRI نیاز باشد تا بتوان مفصل زانو را به طور دقیق‌تر بررسی کرد.
چطور می‌توانم از زانودرد پیشگیری کنم؟
به سختی می‌توان از بروز زانودرد پیشگیری کرد٬ چرا که اغلب تصادفی رخ می‌دهد. در عین حال می‌توانید اقداماتی را جهت احتیاط و جلوگیری از بروز آسیب انجام دهید.
-اگر از ناحیه زانو دچار درد می‌شوید، ورزش نکنید.
-سعی کنید همیشه به مرور شدت تمرینات‌تان را افزایش دهید، نه یک باره.
-قبل و بعد از تمرینات فیزیکی، روی پایتان حرکات کششی انجام دهید.
-هنگام ورزش کتانی‌هایی بپوشید که مناسب پایتان بوده و به خوبی آن را پوشش می‌دهد.
-با انجام ورزش‌های کششی و مقاومتی مرتب،‌ عضلات ران‌تان را قوی نگه دارید.
منبع: webmd

درمان‌ خانگی زانودرد با پودر زردچوبه

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ