همه چیز درباره علل آبله مرغان تا درمان

jalalvand
آبله مرغان یک بیماری شایع در میان کودکان است. به خصوص کسانی که زیر سن 12 سالگی هستند. آبله مرغان در سرتاسر بدن به صورت نقطه هایی مانند تاول های خارش دار دیده می شود. و علائم آن مشابه با علائم آنفولانزا می باشد. این علائم معمولاً بدون درمان بهبود می یابد. اما به دلیل عفونت بسیار واگیردار است. کودکان مبتلا باید تا زمانی که علائم این بیماری بهبود نیافته در خانه بمانند و استراحت کنند.

علائم :

آبله مرغان باعث قرمزی و خارشی پوست، ابتدا معمولاً در شکم یا پشت و یا صورت ایجاد می شود و سپس به تمام نقاط بدن گسترش می یابد. از جمله پوست سر، دهان، بینی، گوش ها، و اندام های تناسلی.

جوش های آبله مرغان ابتدا به شکل نیشگون کوچک قرمز یا مثل جوش و یا نیش حشرات به نظر می رسد. داخل جدار نازک تاول ها، مایع پرشده، گاهی دیواره تاول ها شکسته و ترک زخم باز می شود. و اثر های زخم به رنگ قهوه ای است.

تاول های آبله مرغان معمولاً کمتر از یک چهارم اینچ عرض دارند و پایه تاول های آبله مرغان مایل به قرمز می باشد. و علائم آن بیش از 2 تا 4 روز طول می کشد. در کودکانی که دچار ناراحتی های پوستی هستند، جوش ها ممکن است گسترده تر و شدید تر باشد، مانند: اگزما.

یک یا دو روز قبل از ظاهر شدن جوش های آبله مرغان، بعضی از بچه ها دچار تب گرفتگی، درد شکم، گلو درد، سردرد شده  یا احساس بی حالی می کنند. این علائم ممکن است از چند روز گذشته اتفاق بیافتد. و تب در حدود ( 37.7 و 38.8 ) درجه سانتی گراد باقی بماند.

هر چند در مواردی هم ممکن است درجه تب بالاتر باشد. در کودکان خردسال اغلب علائم بیماری خفیف تر است و تاول های کمتری نسبت به کودکان بزرگتر و بزرگسالان ایجاد می شود. معمولاً آبله مرغان یک بیماری در حد متوسط است. اما برخی از نوزادان، نوجوانان و بزرگسالان را که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند می تواند شدیدتر تحت تاثیر قرار دهد.

در اثر این بیماری برخی از مردم ممکن است به عفونت های شدیدتر باکتریایی که پوست، ریه، مفاصل استخوان ها، و مغز را درگیر کند، دچار شوند. حتی در بچه ها هم گاهی با وجود سیستم دفاعی طبیعی بدن این عوارض شدیدتر می شوند.

عفونت ها بیشتر در نزدیکی تاول های پوست ایجاد می شود هر کسی که تا به حال در دوران کودکی آبله مرغان نگرفته و یا واکسن آبله مرغان تزریق نکرده، ممکن است در سنین بالاتر در معرض خطر ابتلا به زونا باشد.

که حدوداً بالای 20% از افراد را شامل می شود. پس از عفونت، VZV می تواند در سلولهای عصبی در نزدیکی نخاع غیر فعال باقی بماند و بعداً فعال شود که در نتیجه به بیماری زونا منجر می شود. این بیماری همراه با خارش و یا سوزش و درد می باشد و به صورت یک جوش قرمز و تاول روی بدن ایجاد می شود.

بیماری زونا گاهی اوقات با داروهای ضد ویروسی، استروئیدها و داروهای ضد درد درمان می شود. و واکسن زونا نیز در حال حاضر برای افراد 60 سال و بالاتر هم وجود دارد.

مسری بودن :

آبله مرغان مسری است از حدود دو روز قبل از ظاهر شدن جوش ها تا زمانی که همه تاول ها بهبود یابند. کودکی که آبله مرغان گرفته باید حدود یک هفته به مدرسه نرود و در خانه استراحت کند تا اینکه همه تاول ها خشک شود و بیماریش بهبود یابد، اگر شما مطمئن نیستید که فرزندتان برای بازگشت به مدرسه بهبود یافته می توانید از دکتر سوال کنید.

آبله مرغان بسیار مسری می باشد اکثر بچه ها آبله مرغان را از خواهر یا برادری که آلوده شده می گیرند. به غیر از کسانی که قبلاً این بیماری را گرفته اند و یا واکسن آبله مرغان تزریق کرده اند. علائم نشان دهنده آبله مرغان در دیگر بچه ها، حدود 2 هفته بعد از آلوده شدن اولین فرزند صورت می گیرد.

کمک برای پیشگیری از گسترش ویروس:

اول مطمئن شوید که آیا بچه ها دست هایشان را به طور کامل می شویند، به ویژه قبل از غذا خوردن و بعد از حمام کردن. تا آنجا که ممکن است کودکی را که مبتلا به آبله مرغان است از خواهر و برادر خود که تا به حال آبله مرغان نگرفته و واکسن آبله مرغان نزده دور نگه دارید.

پیشگیری :

پزشکان توصیه می کنند که بچه ها باید واکسن آبله مرغان را در سنین 12 تا 15 ماهگی و نوبت یادآوری را در 4 تا 6 سالگی تزریقکنند. تزریق واکسن حدود 70 تا 85 درصد در پیشگیری از عفونت خفیف موثر است.

بیشتر از 95 درصد در پیشگیری از عفونت نوع متوسط تا شدید موثر است. کلاً بچه هایی که واکسن زده اند نسبت به بقیه، علائم خفیف تری از خود بروز می دهند. بچه های سالم که آبله مرغان گرفته اند نیازی به تزریق واکسن ندارند و آنها مادام العمر در برابر این بیماری مصونیت دارند.

درمان :

چون ویروس باعث آبله مرغان می شود. بنابراین پزشک، آنتی بیوتیکتجویز نمی کند. اما اگر زخم ها توسط باکتری آلوده شود ممکن است آنتی بیوتیک لازم باشد. این در میان کودکان بسیار رایج است چون زخم ها و جوش ها را دستکاری می کنند. داروی ضد ویروس acyclovir برای افراد مبتلا به آبله مرغان که در معرض خطر بیشتری هستند تجویز می شود.

این دارو از عفونت شدید جلوگیری می کند. اما آن را باید 24 ساعت پس از ظاهر شدن جوش ها استفاده کرد. acyclovir  عوارض جانبی قابل توجهی دارد. بنابراین فقط در صورت لزوم و طبق دستور پزشک استفاده می شود.

تسکین دادن ناراحتی :

روشهای زیر برای تسکین دادن تب، خارش، و ناراحتی آبله مرغان بکار می روند:

Ÿ استفاده از کمپرسور سرد و مرطوب و یا حمام گرفتن با آب سرد یا ولرم هر 3 یا 4 ساعت در چند روز اول. استفاده از شوینده های مخصوص موجود در سوپرماکت ها و داروخانه ها  می تواند کمکی برای تسکین دادن خارش باشد. ( حمام گرفتن جوش ها را زیاد نمی کند.)

Ÿ بدن را خشک نگهدارید، از مالیدن و دستکاری کردن پرهیز کنید.

Ÿ استفاده کردن از لوسیون کالامین در مناطق خارش دار ( آن را بر روی صورت مخصوصاً در نزدیکی چشم استفاده نکنید ).

Ÿ غذاهایی که سرد، نرم و ملایم هستند را میل کنید چون آبله مرغان ایجاد شده در دهان باعث سختی خوردن و آشامیدن می شود. از تغذیه فرزندتان با هر چیزی که به شدت اسیدی یا شور می باشد اجتناب کنید. مانند: آب پرتقال و یا چوب شور.

Ÿ از دکترتان و یا داروساز در باره کرم های تسکین درد برای زخم های ناحیه تناسلی سوال کنید.

Ÿ چنانچه فرزند شما مبتلا به تاول های دهانی می باشد، به طور منظم برای تسکین درد از استامینوفن استفاده کنید.

Ÿ از دکترتان در باره استفاده از داروهای ضد خارش سنتی و یا گیاهی سوال کنید.

هرگز از آسپرین برای کاهش درد و یا تب برای کودکانی که آبله مرغان گرفته اند استفاده نکنید چون با بیماری سندرم Reye همراه می باشد و می تواند به نارسایی کبدی و حتی مرگ منجر شود.

تا جایی که ممکن است مانع بچه ها برای خاریدن جوش ها شوید . برای اینکار پوشاندن دستکش و یا جوراب به دستان فرزندتان باعث جلوگیری از خارش می شود. به علاوه، دست های کودکان را بسیار تمیز و پاکیزه نگهدارید. بیشتر عفونت های آبله مرغان نیاز به درمان پزشکی خاصی ندارند. اما گاهی اوقات آنها مشکل زا هستند.

 اگر فرزندتان دچار موارد زیر باشد با دکتر تماس بگیرید:

Ÿ اگر تب فرزندتان بیش از 4 روز طول بکشد یا درجه تب بالای 38.8 درجه سانتی گراد باشد.

Ÿ اگر سرفه شدید یا مشکل تنفسی داشته باشد.

Ÿ اگر مکان های جوش چرک دار (ضخیم و مایعات بد رنگ) یا به رنگ قرمز و متورم یا دردناک باشد.

Ÿ دچار بی حالی ناگهانی می شود و یا مشکل بیدار شدن از خواب داشته باشد.

Ÿ اشکال در راه رفتن

Ÿ احساس گیجی

Ÿ استفراغ داشته باشد و یا بیمار بدحال به نظر بیاید.

Ÿ سفتی و خشکی گردن پیدا کند.

اگر فرزندتان آبله مرغان گرفته و شما سوال داشتید یا نگران عوارض احتمالی هستید حتی با پزشک تماس بگیرید. هنگام بردن فرزندتان به مطب یا بیمارستان، حتماً نکات بهداشتی را رعایت کنید.

منبع: مجله پزشکی مادر

لینک مرتبط: ویروس آبله مرغان درچه فصلی شایع است؟

کاهش احتمال ابتلا به آبله مرغان با واکسیناسیون فوری

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ