قبل از عصب کشی این نکته ها را بخوانید - فرزین مازیار

قبل از عصب کشی این نکته ها را بخوانید

قبل از عصب کشی این نکته ها را بخوانید

انجام درمان ریشه دندان، که به عصب کشی معروف است، از متداول ترین درمان های مورد استفاده در دندانپزشکی است و بسیاری از افراد از انجام آن واهمه دارند. در ادامه مطلب نکات مهمی را در مورد عصب کشی راحت تر و بهتر دندان ارائه می دهیم.

کلینیک دندانپزشکی دکتر مازیار نیاز به مشاوره بیشتر دارید؟ برای صحبت با فرزین مازیار کلیک کنید.
بپرس مشاوره رایگان

مقدمه ای بر عصب کشی دندان

بخش قابل مشاهده دندان شما که در بالای لثه قرار دارد، تاج دندان نامیده می‌شود. در زیر لثه، آنچه که دندان شما را در لثه فیکس می‌کند، ریشه دندان است. سیستم عصبی ریشه دندان، در واقع یک شبکه است که ناحیه خالی میان دندان تا ریشه را پر می‌کند. کانال‌های ریشه با بافت همبند ضعیفی به نام پالپ‌های دندان پر می‌شوند و مسئولیت تغذیه و آبرسانی دندان، و نیز واکنش به گرمی و سردی را برعهده دارند.

 

زمانی که عفونت دندان رخ می‌دهد، این پالپ دندان است که ملتهب می‌شود. به همین دلیل ممکن است هنگام خوردن یا نوشیدن احساس درد کنید. در صورت عدم درمان، عفونت می‌تواند عمیق شود و در کل سیستم عصبی ریشه‌های دندان شما گسترش یابد. در چنین مواردی لازم است که درمان ریشه دندان یا به اصطلاح عصب کشی دندان صورت گیرد.

 نکات مهم و مفیدی که قبل از اقدام به  عصب کشی باید بدانید؟

رعایت موارد زیر قبل از درمان ریشه، می‌توانید درمان به‌مراتب راحت‌تر و خوشایند تری داشته باشید.

 

  • قبل از همه چیز تمام پیش‌فرض‌ها و تصوراتی را که در مورد عصب‌کشی دارید دور بریزید! حتی اگر تجربه قبلی درمان ریشه (عصب‌کشی) ناخوشایندی داشته‌اید، ضمن اینکه. آن را با دندانپزشک خود مطرح می‌کنید، فراموش کنید! عصب‌کشی برخلاف تصور اولیه خیلی از مراجعین، درمانی ملایم و با کمترین درد و اذیت است.

 

  • لباس راحت بپوشید. درمان ریشه شما ممکن است طولانی باشد. از پوشیدن لباس‌های مهمانی و گران‌قیمت خودداری کنید. در درمان ریشه از هیپوکلریت استفاده می‌شود و یک قطره از این ماده اگر ناخواسته بر روی لباس شما بچکد، آن را خراب خواهد کرد.
  • سوالات خود را از دندانپزشکتان بپرسید. در مورد تمام دغدغه‌ها و نگرانی‌هایتان سوال کنید. بعضی‌ها از آمپول بی‌حسی وحشت دارند. برخی از بی‌حس نشدن، جمع شدن آب در دهان، حس خفگی، درد حین کار، خستگی، در رفتن فک و … می‌ترسند. همه این‌ها را به ما بگویید. ما مشکلاتی که ممکن است شما با دندانپزشکی داشته باشید را می‌دانیم، درک می‌کنیم و برای رفع آن‌ها، حداکثر تلاش خود را صورت می‌دهیم.

 

  • این نکته بیشتر برای خانم‌ها دلالت می‌کند. برای حضور در مطب دندانپزشکی زحمت آرایش غلیظ به خود ندهید. از رژ لب استفاده نکنید و موهای خود را پشت نبندید و گیره یا کلیپس خود را خارج کنید تا سرتان در یونیت در موقعیت صحیح قرار بگیرد و اذیت نشوید.

 

  • برای انجام عصب‌کشی هیچ‌کدام از داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است نیاز نیست قطع کنید. اگر باردار هستید، مشکل فشار خون، مشکل قلبی به‌خصوص سابقه جراحی قلب و یا مشکلات پزشکی دیگر دارید ممکن است نیاز باشد که با پزشک خود قبل از مراجعه به دندانپزشک مشورت کنید و مجوز و دستورالعمل تمهیدات قبل و بعد از درمان دندانپزشکی را از او اخذ کنید.

 

  • شب قبل بهتر است خواب کافی داشته باشید. یک ساعت قبل از مراجعه توصیه می‌شود درصورتی‌که منع مصرف از سوی پزشک یا حساسیتی ندارید از ایبوپروفن (مثلاً یک عدد قرص یا کپسول ۴۰۰ میلی‌گرم) استفاده کنید. (اگر به هر دلیل از این دارو نمی‌توانید استفاده کنید درصورتی‌که منع مصرفی ندارید از استامینوفن استفاده کنید)

 

  • وعده غذایی قبل از مراجعه را متعادل بخورید. به‌هیچ‌وجه وعده غذایی را حذف نکنید. از پرخوری هم خودداری کنید. از مصرف هر نوع روان‌گردان و الکل هم ۲۴ ساعت قبل از مراجعه به دندانپزشک خودداری کنید. (درصورتی‌که داروی روان‌گردان را پزشک تجویز کرده است قضیه فرق می‌کند و خودسرانه آن را قطع نکنید)

 

  • وقت حضور در محل را تنظیم کنید. ترافیک و پیدا کردن جای پارک توجیه خوبی برای دیر رسیدن نیستند. در ضمن زمان درمان شما ممکن است طولانی‌تر یا کوتاه‌تر از پیش‌بینی شما و حتی دندانپزشکتان باشد. لذا حتماً مدت‌زمانی بعد از خاتمه درمانی را هم که پیش‌بینی می‌کنید خالی بگذارید تا استرس نداشته باشید.

 

  • برای انجام درمان ریشه دندان معمول (عصب‌کشی) نیاز به همراه ندارید. (در مورد» جراحی» ریشه حضور همراه ممکن است کمک‌کننده باشد) شما بعد از خاتمه کار نیاز به استراحت هم ندارید و حتی می‌توانید سر کار خود حاضر شوید. درصورتی‌که مایلید یک نفر می‌تواند تا اتاق انتظار شما را همراهی کنید ولی حضور چند نفر به‌عنوان همراه مخصوصاً کودکان کم سن و سال، تنش و استرس بیشتری ایجاد خواهد کرد و آرامش مطب یا کلینیک را هم مختل می‌کند.

سوالات مهم در مورد عصب کشی دندان

علائم نشان دهنده نیاز به انجام عصب کشی چیست؟

گاهی اوقات دندان ها به علت پوسیدگی فراوان و وسعت تخریب بدون هیچ علائم خاصی نیازمند درمان ریشه هستند اما در اکثر مواقع دندانهایی که نیازمند درمان ریشه می باشد با علائمی مانند افزایش حساسیت به سرما یا گرما، حساس شدن به احساس درد حین جویدن، ورم کردن، خروج چرک از لثه ، درد خود به خودی، درد شبانگاهی، تغییر رنگ دندان و دردناک شدن غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن، همراه هستند.

تیره شدن دندان بعد از عصب کشی

در زمان قدیم دندان هایی که بر روی آنان درمان ریشه صورت می گرفت ، به تدیج سیاه و تیره رنگ می شدند اما امروزه این تغییر رنگ به علت پیشرفت های تکنیکی کم و ناچیز بوده و اگر هم اتفاق افتد می توان با استفاده از روش های سفیدکردن یا روکش های چینی و لمینت آن را برطرف نمود.

عصب کُشی یا عصب کِشی؟

عصب کُشی واژه کاملا غلطی است و واژه عصب کِشی نیز تمام مراحل درمان دندان را شامل نمی شود بنابراین لفظ درمان ریشه یا درمان کانال ریشه که شامل مراحل کلی درمان مانند خارج کردن پالپ دندان (عصب و عروق)، پاکسازی و شکل دهی کانال ها، ضدعفونی کردن آنها و سپس مهر و موم کردن و پرکردن ریشه با مواد سازگار با بدن است ، صحیح می باشد.

انجام عصب کشی، دندان را ضعیف می کند؟

عصب کشی، سبب تضعیف دندان نمی شود ، بلکه پوسیدگی ، دندان را ضعیف می کند زیرا دندان های پوسیده به علت تخریب ساختار نسج دندان نسبت به دندان های سالم ضعیف تر می باشند.

 

هنگامی که دندان را پر میکنیم ، دندانپزشک تمام قسمتهای پوسیده و تخریب شده دندان را خارج می کند و آن را با مواد سازگار با بدن پر می کند که این مواد پرکردنی حتی موجب تقویت ساختار دندان تخریب شده می شود، بنابراین عصب کشی، سبب ضعیف شدن دندان نمی شود، بلکه  پوسیدگی دندان  موجب ضعیف شدن آن می شود. به علل متفاوت مانند تغییر رطوبت، تاثیر موادی که در پروسه درمان ریشه استفاده می شود و… ساختار دندان ها بعد از عصب کشی تغییراتی می یابد که این تغییرات در افزایش ضعیف شدن دندان ها بی تاثیر می باشند.

درد دندان  بعد از عصب کشی

در صورت دردهای احتمالی بعد از درمان نگران نباشید زیرا در روزهای نخست درمان ریشه مخصوصا زمانی که قبل از کار درمان درد و التهاب وجود داشته ، دندان ها کمی حساس و دردناک می شوند زیرا قطع و خارج کردن عروق و اعصاب از کانال ریشه موجب ایجاد زخم و التهاب در اطراف ریشه دندان در استخوان می شود.

اقدامات مراقبتی بعد از عصب کشی دندان

بعد از درمان ریشه و قبل از اینکه دندان را پر کنید ، به این علت که دندان ها در عرض شکستن هستند نباید با آن غذا بجوید و روی آن فشار بیاورید. در این زمان لازم است بهداشت دهان را به خوبی رعایت کنید و هرگز مسواک زدن،  نخ دندان کشیدن و چکاپ های منظم را فراموش نکنید.

کلینیک دندانپزشکی دکتر مازیار

درمانگاه تخصصی دندانپزشکی مازیار با همکاری مجرب ترین متخصصین دندانپزشکی و دندانپزشکان عمومی با سابقه گامی موثر در جهت خدمت به هموطنان عزیز برداشته است. خدمات: جراحی لثه جراحی فک و...

سوالات خود را از دکتر بپرسید
  • درسا اکبری

    سلام من صبح ها که بیدار میشم لثه ها و فکم درد میکنه دلیلش چی میتونه باشه

  • لغو پاسخ