آیا شغل‌های سرطان‌زا را می‌شناسید؟(قسمت اول)

zahra
در این مطلب شما را با انواع شغل‌های سرطانزا و راه‌های کاهش عوارض آنها آشنا خواهیم کرد.

هر روز صبح با هزاران امید و آرزو از خواب بیدار می‌شوید و به سرکار می‌روید. حتی سعی می‌کنید به جای سفارش از رستوران، ناهار‌تان را از خانه به محل کار ببرید و هنگام استراحت از تنقلات سالم مثل آجیل و میوه استفاده کنید. شاید هم اهل ورزش باشید و به جای استفاده از اتومبیل، پیاده به سرکار بروید. بنابراین دل تان خوش است که حسابی مراقب سلامت خود هستید! 

غافل از اینکه شاید محیط کار و نوع شغل‌تان بیش از هر عاملی شما را در خطر ابتلا به سرطان قرار می‌دهد. اما لازم نیست نگران شوید؛ ما شما را با انواع شغل‌های خطرناک و راه‌های کاهش عوارض آنها آشنا خواهیم کرد. 

آرایشگران

مرگ در راه زیبایی!

تحقیقات انجام شده در موسسه ملی سرطان ایالات متحده نشان می‌دهند تقریبا 20 درصد از آرایشگران کار خود را به دلیل مشکلات سلامتی از جمله آلرژی، حساسیت‌های پوستی و تنفسی، دردهای مفصلی و. . . ترک می‌کنند. علاوه براینها خطر ابتلا به سرطان‌های مثانه، تخمدان، ریه، سینه، خون، معده و دستگاه تناسلی در میان این افراد بیشتر است. این شغل همچنین خطر سرطان حنجره را در آقایان بالا می‌برد.

چگونه خطر را کاهش دهیم؟

آرایشگران باید حتما از دستکش استفاده کنند تا از تماس مستقیم پوست خود با رنگ مو به خصوص انواع دائمی آن و همچنین سایر مواد شیمیایی آرایشی جلوگیری کنند. به جای رنگ موهای دائمی نیز بهتر است از رنگ‌های موقت، گیاهی و بدون آمونیاک استفاده کنید. همچنین باید از مصرف مواد حاوی ماده شیمیایی «فرمالدئید» خودداری کنید.

این ماده که در تعدادی از محصولات صاف‌کننده و کراتینه مو، لاک‌های ناخن و لوازم آرایش به کار می‌رود، خطر سرطان‌های ریه و حفره بینی را افزایش می‌دهد. پس قبل از خرید این مواد حتما روی برچسب آنها را بخوانید و نوع بدون فرمالدئید را انتخاب کنید. علاوه براینها بهتر است از مواد آرایشی بدون عطر استفاده کنید. برخورداری از سیستم تهویه مناسب هم خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

کشاورزان، باغداران، ماهیگیران و نجات غریق‌ها

اجازه ندهید برنزه شوید!

اشعه UV آفتاب DNA (دی ان ای) سلول‌های پوستی را تخریب می‌کند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را بالا می‌برد. بنابراین کسانی که در محیط باز کار می‌کنند، در خطر بیشتری برای سرطان‌های پوستی هستند؛ به خصوص افرادی که رنگ پوست و چشم‌شان روشن است. درواقع کسانی که بعد از تماس با آفتاب پوست‌شان قرمز می‌شود و کک و مک در می‌آورند، حساس‌تر هستند. در حالی که افراد با پوست تیره مقاومت بیشتری در برابر آفتاب دارند زیرا رنگدانه‌های پوست‌شان تا حدودی از نفوذ اشعه‌های مضر به داخل پوست جلوگیری می‌کنند. سرطان پوست معمولا قبل از 40 سالگی بروز پیدا نمی‌کند و اغلب بعد از 60 سالگی دیده می‌شود. بنابراین اگر هم اکنون زیر نور آفتاب کار می‌کنید و علائم خاصی روی پوست خود نمی‌بینید دلیل نمی‌شود که ساده از کنار این موضوع رد می‌شوند.

چگونه خطر را کاهش دهیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست باید از لباس‌های آستین بلند، عینک آفتابی، کلاه لبه‌دار و کرم‌های ضدآفتاب با SPF حداقل 15 استفاده کنید. هرچه SPF بالاتر باشد، حفاظت بیشتری در مقابل آفتاب سوختگی خواهید داشت. توجه داشته باشید که کرم ضد آفتاب را باید مرتب تکرار کنید. همچنین بهتر است بین ساعت 11 تا 15 در سایه قرار بگیرید. البته کسانی که در محیط‌های بسته کار می‌کنند نیز نباید از کرم ضدآفتاب غافل شوند چراکه نور از طریق پنجره‌ها وارد محیط کار شده و خطر سرطان پوست را افزایش می‌دهد.

مشاغل شیفت شب

ساعت بدن‌تان را کوک کنید!

کار کردن در شیفت شب و قرار گرفتن در معرض نور در زمان تاریکی هوا می‌تواند ساعت درونی بدن را مختل کند و از این طریق باعث اختلال در سیستم قلبی و عروقی، متابولیسم، هضم و جذب، سیستم ایمنی و تعادل هورمونی شود. علاوه براین‌ها، تحقیقات انجام شده در سازمان جهانی بهداشت نشان داده‌اند کار کردن در شیفت شب خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان سینه، دستگاه گوارش و پروستات را بالا می‌برد. البته این خطر بیشتر برای کسانی مطرح است که 20 سال سابقه کار دارند.

چگونه خطر را کاهش دهیم؟

اگر شغل شیفت شب دارید بهتر است هر شب سر ساعت خاصی کار کنید نه اینکه یک شب برای مثال از 12 تا 2 و شب دیگر از 3 تا 5. همچنین اگر زمان برگشت‌تان به خانه، نزدیک طلوع خورشید است باید هنگام برگشت از عینک آفتابی استفاده کنید. موقع خواب هم تمام پنجره‌ها و منابع نور را ببندید یا از ماسک خواب استفاده کنید زیرا روشنایی شما را بی‌خواب می‌کند. بی‌خوابی نیز یکی از عوامل موثر بر کاهش قدرت ایمنی بدن و ابتلا به سرطان است.

شغل‌های پشت میزی

دست از تنبلی بردارید!

محققان مرکز سرطان دانشگاه علوم پزشکی واشنگتن یافته‌اند که  هر دو ساعت اضافه شدن به میزان نشستن در طول روز خطر سرطان روده بزرگ را 8 درصد و خطر سرطان رحم را 10 درصد افزایش می‌دهد. برای مثال خانم‌هایی که روزانه 10 ساعت پای تلویزیون یا میز کار می‌نشینند، نسبت به خانم‌هایی که روزانه 8 ساعت می‌نشینند، 8 درصد افزایش خطر سرطان روده بزرگ و 10 درصد افزایش خطر سرطان رحم دارند.

چگونه خطر را کاهش دهیم؟

برای کاهش این خطر باید مدت زمان نشستن‌تان را خرد کنید و بین کار فعالیت فیزیکی داشته باشید. برای مثال می‌توانید به جای اینکه به همکارتان تلفن یا ای‌میل بزنید از جای خود بلند شوید و سر میز او بروید یا حداقل پیاده به سرکار بروید و بر گردید. قبل از خوردن ناهار نیز یک پیاده‌روی چند دقیقه‌ای سریع داشته باشید.

لوله‌کش‌ها،کاشی‌کاران‌و جوشکاران

جلوی دهان‌تان را بگیرید!

این افراد از آنجایی که باید با عایق لوله کار کنند در خطر تماس با آزبست قرار دارند. آزبست نوعی ماده نسوز است و گاهی تحت عنوان پشم شیشه شناخته می‌شود. این ماده اگر تنفس شود به اعماق ریه می‌چسبد و در طولانی مدت باعث بیماری‌های خطرناک ریوی و سرطان می‌شود.

لوله‌کش‌ها و جوشکاران همچنین در خطر تماس با بنزن هستند که خود احتمال ابتلا به سرطان ریه را بالا می‌برد. کاشی‌کارها نیز اگر هنگام برش کاشی و سنگ، گرد حاصل از آنها را تنفس کنند در خطر ابتلا به سرطان ریه قرار می‌گیرند.

چگونه خطر را کاهش دهیم؟

این افراد باید هنگام کار حتما از ماسک‌های مخصوص استفاده کنند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ