آیا قهوه برای مبتلایان به دیابت ضرر دارد؟

parya
قهوه از جمله نوشیدنی های محبوب است که ممکن است مضراتی را نیز داشته باشد. ممکن است فکر کنید که قهوه برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند مناسب نباشد. آیا قهوه برای مبتلایان به دیابت ضرر دارد؟

دیابت بیماری است که افراد مبتلا به آن باید حواسشان به تغذیه و نوشیدنی خود باشد. از جمله نوشیدنی هایی که ممکن است در مصرف یا عدم مصرف آن شک و شبهه باشد قهوه می باشد. ممکن است برای شما هم سوال پیش آید که آیا قهوه برای مبتلایان به دیابت ضرر دارد؟ برای پاسخ به این سوال این مطلب را تا انتها بخوانید.

آیا قهوه برای مبتلایان به دیابت ضرر دارد؟

معمولا به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 یا آنهایی که زمینه ابتلا به این بیماری را دارند، توصیه می‌شود که قهوه را در رژیم روزانه خود جای دهند. اما چرا؟

دکتر پیام فرحبخش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در پاسخ به این سوال گفت: «محققان آمریکایی با تحقیقی که روی بیش از 193 هزار فرد مستعد ابتلا به دیابت نوع 2 انجام دادند، به این نتیجه رسیدند که شانس ابتلا به دیابت در آن گروه از افرادی که روزی 7-6 فنجان کوچک قهوه تلخ می‌نوشند، حدود 35 درصد، کمتر از سایرین است. ضمن اینکه شانس ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که عادت به نوشیدن 6-4 فنجان قهوه در طول روز داشتند هم حدود 28 درصد کمتر از دیگران بود».

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی افزود: «محققان استرالیایی هم اعلام کردند که حتی نوشیدنیک فنجان قهوه در طول روز هم می‌تواند احتمال ابتلا به دیابت را تا 7 درصد کم کند. آنها تاکید کردند که از این نظر، تفاوتی بین قهوه‌های کافئین‌دار و بدون کافئین وجود ندارد».

وی تاکید کرد که پژوهشگران معتقدند که آنتی‌اکسیدان‌های فراوان، منیزیم و کروم موجود در قهوه، به بدن کمک می‌کنند تا بهتر بتواند از هورمون انسولین استفاده و سطح قند خون خود را تنظیم بکند. «معمولا بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، به علت مقاومت به انسولین توانایی خوبی در استفاده از انسولین ترشح‌شده ندارد و ازاین رو، مصرف روزانه قهوه به این گروه از بیماران، توصیه می‌شود».

قهوه و چای برای دیابت چه می‌کنند؟

هر آنچه باید درباره قهوه بدانید

اگر برای بیدار ماندن و ادامه کار خود به کافئین پناه می برید باید بدانید تنها نیستید. میلیون ها نفر هر روز برای افزایش هوشیاری و بهبود تمرکز خود کافئین مصرف می کنند.

قهوه حاوی صدها ترکیب زیست فعال است در واقع این بزرگ ترین منبع تامین آنتی اکسیدان برای بسیاری از افراد محسوب می شود، همچنین مطالعات نشان می دهد افراد علاقه مند به نوشیدن قهوه کمتر خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، اختلالات عصبی و بیماری های کبدی را تجربه می کنند.

با این حال، ممکن است از خود بپرسید چه مقدار قهوه برای نوشیدن بی خطر است و آیا مصرف بیش از حد آن برای فرد خطر دارد. به گزارش هلث لاین، این مقاله به سوالات شما پاسخ می دهد.

چه مقدار کافئین در یک فنجان قهوه وجود دارد؟

کافئین، یک ماده فعال در قهوه متداول ترین ماده روانگردان در جهان است. محتوای کافئین قهوه بسیار متغیر از 50 تا بیش از 400 میلی گرم در هر فنجان برآورد می شود. یک فنجان کوچک حاوی قهوه خانگی 50 میلی گرم کافئین دارد در حالی که یک استارباکس حاوی 475 میلی لیتر یعنی بیش از 300 میلی گرم است.

به عنوان یک قاعده کلی می توان فرض کرد یک فنجان قهوه 240 میلی لیتری حاوی حدود 100 میلی گرم کافئین است. چندین منبع معتبر نشان می دهند نوشیدن 400 میلی گرم کافئین در روز معادل 4 فنجان یا 945 میلی لیتر قهوه برای بیشتر بزرگسالان سالم بی خطر است.

با این حال، بسیاری از افراد بدون بروز هیچ مشکلی بسیار بیشتر از این مقدار می نوشند. به خاطر داشته باشید بسیاری از منابع دیگر کافئین از جمله چای، نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا، شکلات و داروهای خاص نیز وجود دارد.

علائم کوتاه مدت مصرف بیش از حد قهوه

اگر در مدت زمان کوتاهی بیش از حد قهوه بنوشید احتمال می رود علائم روحی و جسمی را تجربه کنید، از جمله:

بی قراری

اضطراب

سرگیجه

ناراحتی معده

تحریک پذیری

بی خوابی

ضربان سریع قلب

لرزیدن

در صورت تجربه چنین علائمی بعد از نوشیدن قهوه به احتمال زیاد نسبت به کافئین حساسیت دارید و باید مصرف کافئین را کاهش دهید یا به طور کامل آن را قطع کنید. اگرچه مرگ در اثر مصرف بیش از حد کافئین امکان پذیر است، اما این امر فقط به خاطر نوشیدن قهوه نیست در واقع باید بیش از 100 فنجان معادل 23.7 لیتر در یک روز نوشیده شود. با این حال، موارد نادری از مرگ افراد پس از مصرف مکمل های کافئین نیز وجود دارد.

افراد مقادیر مختلف کافئین را تحمل می کنند

کافئین به طرق مختلف روی افراد تاثیر می گذارد. ژن های زیادی کشف شده است که روی حساسیت افراد به این ماده محرک تاثیر می گذارد. این ژن ها روی آنزیم های تجزیه کننده کافئین در کبد و گیرنده های مغز تاثیر پذیرفته از کافئین تاثیر می گذارند.

اثرات کافئین بر خواب نیز از نظر ژنتیکی تعیین می شود، برخی از افراد می توانند قهوه بنوشند و بلافاصله بخوابند در حالی که برخی دیگر در طول شب بیدار می مانند. بسته به ترکیب ژنتیکی خود ممکن است کافئین زیاد یا بسیار کمی را تحمل کنید، اما اغلب افراد جایی در حد وسط قرار می گیرند.

تحمل اکتسابی نیز بسیار مهم است افرادی که هر روز قهوه می نوشند خیلی بیشتر از افرادی که به ندرت آن را می نوشند تحمل می کنند، همچنین باید دقت کرد شرایط پزشکی نیز می تواند بر حساسیت نسبت به کافئین تاثیر می گذارد.

اگر از اضطراب، اختلال وحشت، آریتمی قلب، فشار خون بالا، دیابت یا سایر بیماری های پزشکی رنج می برید کافئین کمتری را تحمل می کنید. اگر می خواهید در مورد آستانه تحمل خود بیشتر بدانید با پزشک خود صحبت کنید.

قهوه چگونه بر دیابت تاثیر می گذارد؟

مواد غذایی و نوشیدنی ها به طور مستقیم بر سطح گلوکز خون تاثیر می گذارند، بنابراین انتخاب رژیم غذایی برای افراد مبتلا به دیابت اهمیت ویژه ای دارد.

بسیاری از افراد روز خود را با یک فنجان قهوه شروع می کنند. مطالعات مختلف نشان می دهند نوشیدن قهوه می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. این نکته باعث شده برخی از افراد مبتلا به دیابت با خود فکر کنند قهوه یا به احتمال زیاد کافئین گزینه مفیدی است.

قهوه حاوی بسیاری از مواد شیمیایی فراتر از کافئین است و طبق تحقیقات فعلی به نظر می رسد برخی از آنها دارای اثرات مفید هستند، در حالی که برخی دیگر اثرات مثبت کمتری دارند. طبق تحقیقات انجام شده نوشیدن سه تا چهار فنجان قهوه در روز می تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افراد منجر شود.

در یک مطالعه بزرگ در سال 2013، افرادی که میزان قهوه مصرفی خود را به بیش از یک فنجان در روز در دوره ای چهار ساله افزایش دادند، 11 درصد کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار داشتند تا افرادی که هیچ تغییری در مصرف قهوه خود ایجاد نکردند.

در یک بررسی معتبر که یک سال بعد منتشر شد، دانشمندان 28 مطالعه را شامل بیش از یک میلیون نفر مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. محققان دریافتند قهوه کافئین دار و بدون کافئین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد. شواهد انباشته به شدت نشان می دهد نوشیدن قهوه به محافظت در برابر این بیماری کمک می کند.

به نظر می رسد قهوه معمولی سطح قند خون یا گلوکز خون را به طور مستقیم افزایش نمی دهد. این خبر خوبی برای افراد مبتلا به دیابت و علاقه مند به قهوه سیاه است. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهد کافئین موجود در قهوه حساسیت نسبت به انسولین را مختل می کند که برای افراد مبتلا به دیابت ایده آل نیست.

با این وجود، سایر ترکیبات موجود در قهوه به ویژه منیزیم، کروم و پلی فنول در بهبود حساسیت نسبت به انسولین نقش دارند که اثرات کافئین را جبران می کنند. به همین دلیل برخی از متخصصان پیشنهاد می کنند افراد مبتلا به دیابت قهوه بدون کافئین بنوشند تا از مزایای اجزای مانند آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی بدون تاثیر بر حساسیت به انسولین بهره مند شوند.

قهوه و طول عمر

در حالی که مصرف زیاد کافئین باعث بروز عوارض جانبی می شود قهوه با بسیاری از مزایای سلامتی حتی افزایش طول عمر مرتبط است. در یک مطالعه روی 402 هزار و 260 شرکت کننده از سن 50 تا 71 سال، افرادی که به صورت روزانه چهار تا پنج فنجان قهوه می نوشیدند کمترین خطر مرگ را در طول دوره مطالعه 12 تا 13 ساله داشتند.

دو بررسی دیگر از نتایج مشابه نیز پشتیبانی کردند. با این حال، تحقیقات متفاوت است. مطالعه ای دیگر نشان می دهد نوشیدن چهار فنجان یا بیشتر در روز با افزایش نه کاهش خطر مرگ در افراد زیر 55 سال مرتبط است.

توجه داشته باشید این و بیشتر مطالعات دیگر مشخص نمی کنند آیا “فنجان” به یک فنجان استاندارد 8 اونسی معادل240 میلی لیتر یا فقط یک ظرف عمومی اشاره می کند که افراد ممکن است مستقل از حجم برای نوشیدن قهوه استفاده کنند. با این وجود، تغییرات حجم بین فنجان های قهوه با اندازه های مختلف به طور معمول رایج نیست.

قهوه و خطر بیماری

همچنین قهوه با کاهش خطر ابتلا به بیماری های مختلف مرتبط است، از جمله:

دیابت نوع 2: هرچه افراد بیشتر قهوه بنوشند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کاهش می یابد. یک مطالعه 7 درصد کاهش برای هر فنجان به صورت روزانه را نشان داد.

سیروز کبدی: نوشیدن روزانه چهار فنجان یا بیشتر قهوه تا 84 درصد احتمال ابتلا به سیروز کبدی را کاهش می دهد که نتیجه شدید برخی بیماری های کبدی است.

سرطان کبد: خطر ابتلا به سرطان کبد به ازای هر دو فنجان به صورت روزانه 44 درصد کاهش می یابد.

بیماری آلزایمر: یک مطالعه سه تا پنج فنجان در روز با 65 درصد کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را مرتبط دانست.

بیماری پارکینسون: نوشیدن قهوه با کاهش خطر پارکینسون همراه است و بیشترین کاهش به ازای پنج فنجان یا بیشتر در روز مشاهده شده است.

افسردگی: مطالعات نشان می دهند چهار فنجان یا بیشتر قهوه در روز با 20 درصد کاهش خطر ابتلا به افسردگی و 53 درصد کاهش خطر خودکشی ارتباط دارد.

بنابراین، نوشیدن چهار تا پنج فنجان قهوه در روز مطلوب به نظر می رسد. از آنجا که همه این مطالعات ماهیتی مشاهده ای داشتند نمی توانند ثابت کنند قهوه باعث کاهش بیماری شده است یا فقط افرادی که علاقه مند به نوشیدن قهوه هستند کمتر به این بیماری ها مبتلا می شوند، با این حال این نتایج قابل توجه است.

در بیشتر موارد قهوه بدون کافئین باید همان اثرات مفید را داشته باشد، اما یک استثنا برای بیماری پارکینسون وجود دارد که به نظر می رسد در درجه نخست توسط کافئین تحت تاثیر قرار گرفته است.

کافئین در دوران بارداری

در زنان باردار کافئین می تواند از جفت عبور کرده و به جنین برسد. با این حال، جنین در سوخت و ساز کافئین مشکل دارد. برخی از مطالعات مصرف زیاد کافئین در دوران بارداری را با افزایش خطر سقط جنین، تولد نوزاد مرده، زایمان زودرس و کاهش وزن هنگام تولد مرتبط دانسته اند.

به طور کلی توصیه می شود زنان باردار میزان مصرف خود را به 100 تا 200 میلی گرم یعنی حدو یک تا دو فنجان معادل 240 تا 475 میلی لیتر کافئین در روز محدود کنند. با این حال، بسیاری از متخصصان توصیه می کنند از مصرف قهوه در دوران بارداری خودداری شود.

آیا قهوه باعث افزایش فشار خون می شود؟

قهوه به عنوان یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان مصرف می شود. رایحه بی نظیر، عطر و طعم دلپذیر و افزایش انرژی با نوشیدن قهوه باعث محبوبیت زیاد آن شده است. مطالعات متعددی نشان می دهند نوشیدن قهوه منجر به افزایش موقتی فشار خون می شود که می تواند سه تا چهار ساعت ادامه یابد، اما آیا بیماران مبتلا به فشار خون می توانند قهوه مصرف کنند یا برای آنها خطرناک است؟

بیماران مبتلا به فشار خون نیازی به اجتناب کامل از نوشیدن قهوه ندارند، اما به طور قطع باید مصرف قهوه خود را محدود کنند زیرا قهوه به دلیل دارا بودن کافئین می تواند مشکلاتی را در افراد مبتلا به فشار خون بالا ایجاد کند.

در صورت ابتلا به فشار خون باید قبل از قرار دادن قهوه در رژیم غذایی روزانه خود با پزشک مشورت کنید. افرادی که مشکل فشار خون ندارند، اما به طور روزانه قهوه مصرف می کنند در ابتدا فشار خون بالا را تجربه می کنند، اما بدن در طولانی مدت به تدریج به مقدار کافئین عادت می کند.

حتی اگر نوشیدن مقادیر متوسط قهوه مشکلی ایجاد نکند، اما بیماران مبتلا به فشار خون باید در مورد برخی از علائم هوشیار باشند. بی خوابی، اضطراب، سوزش معده، ریفلاکس اسید و سردرد از جمله علائم رایجی است که بیماران مبتلا به فشارخون ممکن است پس از مصرف قهوه تجربه کنند. در چنین وضعیتی بهتر است در صورت تشدید علائم به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

بیماران مبتلا به فشار خون بالا به ویژه قبل از انجام هرگونه فعالیت سخت و شدید مانند ورزش، دویدن، وزنه برداری و کاردیو باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند. ورزش و فعالیت بدنی می تواند فشار خون را افزایش دهد و همراه شدن آن با نوشیدن قهوه باعث افزایش مشکلات می شود.

مصرف توصیه شده نوشیدن قهوه

شواهد نشان می دهد چهار تا پنج فنجان قهوه در روز مقدار بهینه ای است. این مقدار با کمترین خطر مرگ زودرس، همچنین خطر کمتری از بیماری های شایع متعددی مرتبط است که برخی از آنها صدها میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. البته این بدان معنا نیست باید حتما قهوه بنوشید.

افرادی که نسبت به کافئین حساسیت دارند، شرایط پزشکی خاصی دارند یا این نوشیدنی را دوست ندارند به طور قطع باید از مصرف آن خودداری کنند. علاوه بر این، اگر دوست دارید از اضطراب و مشکلا خواب ناشی از نوشیدن قهوه دور باشید بهتر است میزان مصرف خود را کاهش دهید با به طور کامل قطع کنید. علاوه بر این، افزودن شکر یا سایر مواد ناسالم و پرکالری به آن به راحتی فواید قهوه را از بین می برد.

چرا نباید با معده خالی چای یا قهوه نوشید؟

صبح را نمی توانید بدون نوشیدن چای یا قهوه شروع کنید؟ اگر عادت به نوشیدن چای و قهوه با معده خالی دارید باید گفت این نوشیدنی ها ممکن است بهترین و راحت ترین نوشیدنی ها محسوب شوند، اما نوشیدن آنها بلافاصله بعد از بیدار شدن در سکوت به بدن آسیب می رساند.

نوشیدن چای یا قهوه با معده خالی

چای و قهوه ماهیتی اسیدی دارند و نوشیدن آنها با معده خالی تعادل اسید و باز را مختل می کند که منجر به اسیدیته یا سوءهاضمه می شود، همچنین چای حاوی ترکیبی به نام تئوفیلین دارای اثر دهیدراته شدن است و به احتمال زیاد باعث یبوست می شود.

اول صبح بعد از نوشیدن چای یا قهوه باکتری های موجود در دهان قند را تجزیه می کنند که باعث افزایش سطح اسید در دهان و فرسایش مینای دندان می شود، همچنین برخی افراد صبح بعد از نوشیدن چای یا قهوه ترکیب شده با شیر نیز احساس نفخ می کنند.

بهترین زمان برای نوشیدن چای و قهوه

بهترین زمان برای نوشیدن چای به طور معمول یک تا دو ساعت پس از خوردن غذا است. می توانید این نوشیدنی ها را صبح نیز بنوشید، اما نباید معده خالی باشد یعنی چای یا قهوه را به عنوان نخستین خوراکی بعد از بیدار شدن مصرف نکنید.

اکثر افراد عصر چای همراه با میان وعده های دیگر می نوشند. نوشیدن قهوه قبل از ورزش به طور معمول توصیه می شود زیرا در تامین انرژی و سوزاندن کالری اضافی کمک می کند، اما در نظر داشته باشید از نوشیدن قهوه درست قبل از زمان خواب خودداری کنید زیرا باعث ایجاد اختلال در چرخه خواب می شود و حتی ممکن است باعث بیداری شما چندین بار در طول شب شود.

نوشیدنی های سالم برای صبح

بعد از بیدار شدن از خواب می توانید یک فنجان آب گرم و لیموترش با کمی نمک و فلفل سیاه بنوشید. این نوشیدنی یک گزینه عالی برای کاهش وزن محسوب می شود، همچنین باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود. چای گیلوی یا آب آمله نیز گزینه ای موثر برای تقویت ایمنی بدن محسوب می شود.

اگر صبح ها تنبلی می کنید و از انجام کارهای زیاد فراری هستید فقط کافی است آب ولرم را با پودر تخم کتان بنوشید. این ترکیب به عنوان یک آنتی اکسیدان شگفت انگیز متابولیسم را بهبود می بخشد.

در پایان

برای افرادی که از نوشیدن قهوه لذت می برند شواهد بسیار کمی در مورد ضرر آن و شواهد زیادی درباره فواید آن وجود دارد. در حالی که نوشیدن چهار تا پنج فنجان در روز مطلوب به نظر می رسد، اما بسیاری از افراد بدون هیچ مشکلی تحمل نوشیدن بیش از این مقدار را نیز دارند. اگر به نوشیدن زیاد قهوه علاقه دارید و عوارض جانبی تجربه نمی کنید هیچ دلیلی برای عدم نوشیدن آن وجود ندارد.

به نظر می رسد حداکثر 400 میلی گرم کافئین در روز برای اکثر بزرگسالان سالم بی خطر باشد این تقریبا مقدار کافئین موجود در چهار فنجان قهوه دم کرده، 10 قوطی کولا یا دو نوشیدنی “انرژی زا” است.

به خاطر داشته باشید مقدار واقعی کافئین در نوشیدنی ها به ویژه در میان نوشیدنی های انرژی زا بسیار متفاوت است. کافئین به صورت پودر یا مایع می تواند سطوح سمی کافئین را فراهم کند که سازمان غذا و داروی ایالات متحده در این زمینه هشدار داده است.

فقط یک قاشق چای خوری کافئین پودر شده معادل حدود 28 فنجان قهوه است چنین مقادیر بالای کافئین می تواند باعث بروز مشکلات جدی پیرامون سلامتی و به احتمال زیاد مرگ شود. اگرچه استفاده از کافئین برای بزرگسالان گزینه بی خطری است، اما گزینه خوبی برای کودکان نیست. نوجوانان و جوانان نیز باید در مورد مصرف بیش از حد کافئین و مخلوط کردن کافئین با الکل و سایر داروها احتیاط کنند.

زنانی باردار یا شیرده و زنانی که قصد بارداری دارند باید با پزشک خود در مورد محدود کردن مصرف کافئین به کمتر از 200 میلی گرم در روز مشورت کنند. حتی در میان بزرگسالان نیز استفاده بیش از حد کافئین می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند و کافئین برای افراد دارای حساسیت زیاد نسبت به اثرات آن یا آنهایی که داروهای خاصی را مصرف می کنند ممکن است انتخاب خوبی نباشد

مترجم: الهه زارعی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ