اوریون

تعریف:

: اوریون یا بناریشک یک بیماری ویروسی توسط ویروس اوریون است که معمولاً کودکان را مبتلا می‌کند. تظاهر اصلی و عمده این بیماری التهاب غده بناگوشی است، ولی ممکن است این عفونت به غده‌های دیگر، مانند لوزالمعده، مغز، بیضه و تخمدان هم گسترش یابد. این بیماری یک عفونت واگیردار است.

درمان:

اقداماتی که شما می‌توانید برای کمک به کودک انجام دهید: برای کمک به کودک می‌توانید غذاهای مایع مثل شیر، سوپ و یا ماست به او بدهید تا بلع غذا آسانتر بشود.

پیشگیری:

واکسیناسیون‌ اوریون‌ را در کودکان‌ در سن‌ مقتضی‌ انجام‌ دهید

عوامل:

علل: انتقال‌ فرد به‌ فرد ویروس‌ اوریون‌، عامل‌ این‌ بیماری‌ است‌. این‌ ویروس‌ در هر زمانی‌ از 48 ساعت‌ قبل‌ تا 6 روز پس‌ از بروز علایم‌ قابل‌ سرایت‌ است‌. دوره‌ نهفتگی‌ ویروس‌ پس‌ از تماس‌ با آن‌ 24-4 روز و میانگین‌ آن‌ 18 روز است‌

علائم:

علائم اوریون شامل سردرد، تب، تورم غدد لنفاوی، و آبریزش بینی و چشم است.کودک ابتدا دچار درد سراسر بدن –بیحالی –بی اشتهایی –تب وخشکی گلو می شود سپس تظاهر اصلی بیماری بصورت تورم غده پاروتید ظاهر می شود که ما شاهد تورم در قسمت بالای استخوان فک با انتشار به قسمت زیر گوش هستیم که گودی زیر گوش را پر می کند البته سایر غدد بزاقی هم ممکن است درگیر شوند.تورم ودرد در طی 3 روز تشدید پیدا می کند سپس در طی 5 روز کاهش پیدا کرده و معمولا" تا روز دهم بهبودی کامل داریم.در 3 روز اول که بیشترین شدت بیماری را داریم تب بیمار تا 40 درجه هم میرسد.باز کردن دهان بیمار همراه با درد شدید است وبیمار احساس خشکی شدید در دهان می کند.گاها" تورم تا ناحیه جلوی استخوان جناغ کشیده میشود.

عوارض:

اورکیت:در20-30 درصد موارد در بالای 13 سال بیضه ها متورم گرم و خیلی دردناک می شوند.این عارضه معمولا" یک هفته بعد از بهبودی بقیه علائم ایجاد می شود.و باتوجه به اینکه میتواند همراه با عقیمی باشد عارضه بسیار مهمی است. در خانمها هم تخمدانها میتواند درگیر شود البته این عارضه در مقایسه با اورکیت خفیف تر بوده و همراه با عقیمی نیست پانکراتیت:در طی بیماری ممکن است ویروس پانکراس را درگیر کند در این حالت کودک دچار درد شکمی و استفراغهای مکرر می شود . معمولا" این عارضه با اقدامات حمایتی برطرف می شود. مننژیت:مننژیت عارضه نادر(2در100مورد) بیماری است و معمولا" طی روزهای 3-10بیماری عارض می گردد بیمار دچار سردرد-استفراغ- سفتی گردن می شود.اگرچه در مقایسه با مننژیتهای دیگر خوش خیم است ولی در هر حال نیازمند مراقبتهای ویژه می باشد. کری: عارضه مهم بیماری است که با احتمال شیوع (4درصد) نیاز مند توجه ویژه بوده و حتما" لازم است تست شنوایی از بیماران به عمل آید. از عوارض نادر بیماری گرفتاری قلب (میوکاردیت)وگرفتاری کلیه می باشد. عفونت‌ مغز یا پرده‌ پوشاننده‌ آن‌، پانکراس‌، تخمدان‌، پستان‌ یا بیضیه‌. در صورت‌ درگیری‌های‌ هر دو بیضه‌ بیمار ممکن‌ است‌ دچار عقیمی‌ گردد (به‌ ندرت‌). کاهش‌ شنوایی‌ موقت‌ در برخی‌ بزرگسالان‌ مبتلا.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید