علت بروز تیک عصبی

mousavi
یکی چشم‌هایش می‌پرد و می‌گوید حتما تیک دارد، فرد دیگری دستش تکانی می‌خورد و آن را به حساب تیک عصبی می‌گذارد و جالب این است که هر یک از این افراد هم به اجبار می‌خواهند تیک‌ را به روش خودشان درمان کنند.

خیلی‌ها هم نادیده گرفتن تیک را بهترین روش برای درمان و برطرف شدن مشکل‌ می‌دانند. در صورتی‌ که متخصصان تیک را طور دیگری تعریف می‌کنند

و برای برطرف کردن این عارضه هم نظر دیگری دارند. با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر محمد روحانی ، متخصص بیماری های مغز واعصاب ، فلوشیپ پارکینسون و اعصاب حرکتی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت و گو کرده است .

 

وی در این باره می گوید : تیک عصبی شایع ترین نوع اختلال حرکتی در گروه اطفال می باشد . منظور از تیک حرکات و صدا های غیر ارادی سریع و تکرار شونده با الگوی مشخص می باشد.

 

دکتر روحانی ادامه داد : تیک های عصبی معمولا به دنبال بروز یک احساس ناخوشایند در طی روز اتفاق می افتد که به عبارتی فرد جهت غلبه بر آن احساس ناخوشایند درونی، تیک را بروز می دهد.

این متخصص بیماری های مغز و اعصاب در پاسخ به این پرسش که “آیا تیک ها انواع مختلفی دارند”، خاطرنشان کرد: تیک ها به طور کلی به دو گروه صوتی و حرکتی تقسیم می شوند و هر یک از این گروها نیز به دو دسته ساده و مرکب تقسیم بندی می گردند به طور مثال پرش های مکرر بغل شانه ، بالا انداختن ابروها، چرخش های سریع سر و گردن جزو تیک حرکتی ساده می باشد و بالا کشیدن مکرر بینی ( فین فین کردن) صاف کردن مکرر گلو و ایجاد صدا هم جزو تیک های صوتی ساده می باشد.

 

ایشان عنوان کرد: تیک ها عموما غیرارادی هستند ولی گاهی اوقات ممکن است فرد بتواند به صورت ارادی تا حدی بر آنها غلبه نماید .

 

دکتر روحانی افزود : تیک ها اغلب گذرا هستند و در مدت کمتر از یک سال بهبود می یابند که به آنها تیک های گذرا نیز گفته می شود و همانطور که گفته شد در اطفال شایع بوده و اکثرا آنها منجر به این اختلال خواهند شد .

 

فلوشیپ پارکینسون و اعصاب حرکتی اظهار کرد : اغلب حدود 50 درصد موارد تیک ها با بیش فعالی / کم توجهی (ADHD) و درصد مشابهی از تیک ها نیز با وسواس همراه هستند .

 

وی اضافه کرد : بیش فعالی / کم توجهی (ADHD) بیماری‌ای است که در اطفال رخ می دهد دو مشخصه آن توجه و تمرکز به فعالیت های فیزیکی مکرر می باشد و آنها به ویژه در کلاس های درس دچار مشکل می شوند و از نشستن آرام در کلاس های درس و توجه به معلم عاجز هستند .

 

این متخصص بیان کرد : وسواس نیز اعمالی است که به دنبال یک پیش زمینه ذهنی و فکر آزاردهنده ایجاد می شوند. برخی از نمونه‌های آن مثل اینکه کودک اسباب بازیها را در یک ردیف مرتب می کند و با کوچک ترین به هم ریختگی دچار اضطراب می‌شود یا شستن مکرر دست و… می باشد .

 

دکتر روحانی عنوان کرد : گاهی اوقات تیک‌ها به صورت مداوم و بیش از یک سال طول می کشد و به صورت ترکیبی ( صوتی و حرکتی) ادامه می یابند که اگر زیر 18 سالگی شروع شود می تواند به علت سندرم تورت که نوعی نسبتا شدید و مقاوم تیک می باشد .

 

ایشان ادامه داد : تیک ها در سیر تکاملی خود گاهی از شکلی به شکل دیگر تغییر می کند به طور مثال کودکی به مدت یک ماه دچار تیک پرش شانه بود و بعد از آن به بالا انداختن ابرو تغییر می نماید .

این متخصص بیماری های مغز و اعصاب تاکید کرد : در صورت بروز تیک بهتر است فرد به پزشک متخصص مغز و اعصاب، روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب اطفاال مراجعه نماید تا با استفاده از راهکارهای لازم این اختلال برطرف گردد .

 

دکتر روحانی ادامه داد : روش تشخیص تیک توسط پزشک متخصص، از طریق بیان شرح حال توسط بیمار یا والدین ، انجام معاینات بالینی می باشد که در برخی مواقع برای از بین بردن سایر بیماری ها که زمینه ساز این اختلال هستند و… نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی است که در این صورت پزشک انجام آزمایش خون و تصویر برداری از مغز را به بیمار توصیه می کند .

 

ایشان خاطرنشان کرد : از اصلی ترین و ضروری ترین نکته جهت درمان تیک ها می توان به این مورد اشاره کرد که تیک ها ، خود محدود شونده هستند و بدون نیاز به دارو بهبود می یابند .

این متخصص افزود : یکی دیگر از نکات دارای اهمیت در درمان تیک‌ها، آگاهی دادن به خانواده‌ها، اطرافیان، پرسنل مدرسه (معلمین، همکلاسی‌ها ) و… می باشد که در صورتی که واکنش نامناسبی از طرف آنها صورت گیرد باعث افزایش اضطراب ، استرس و تشدید تیک‌های عصبی در فرد خواهد شد و نباید آنها را تحت فشار قرار داد .

 

دکتر روحانی بیان کرد : جهت درمان تیک های عصبی نوع شدید ، پزشک متخصص درمان دارویی را توصیه خواهد کرد که خوشبختانه با توجه به پیشرفت علم داروهای موثری در حال حاضر برای درمان این بیماری وجود دارد که تاثیر مثبتی در کاهش شدت تیک ها دارد .فلوشیپ پارکینسون و اعصاب حرکتی یاد آور شد : در بیماران مبتلا به سندرم تورت که نوع شدید تیک عصبی می باشد درمان دارویی توسط پزشک توصیه می شود و در موارد بسیار نادر در صورتی که به این نوع از بیماران درمان دارویی پاسخ مناسبی ندهد باید جراحی و کاشت الکترود در مغز انجام شود .

 

وی در پایان گفت : در کشور ما جهت درمان نزدیک به 10 نفر که به بیماری سندرم تورت (تیک شدید) مبتلا بودند در دانشگاه علوم پزشکی تهران جراحی الکترود مغز با موفقیت انجام شده است.

منبع: روزنامه آفتاب

علت «تیک چشم» چیست؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ