چه وقت می‌توانید به کودکتان غذای جامد بدهید-قسمت دوم

مهرناز زاوه
تا سالیانِ سال، به والدین گفته می‌شد که اصلا نباید به نوزاد‌ کره بادام‌زمینی داد. در واقع، این یک عمل پیش‌پا‌افتاده برای به تعویق انداختن خوراندن هر نوع آجیل (از جمله کره بادام‌زمینی) تا سن ۳ سالگی به کودک بود.

در ادامه‌ی قسمت اول می‌توانید جواب شایع‌ترین سوالات‌تان را در این زمینه بگیرید.
چه وقت می‌توانم به کودکم بادام زمینی بدهم؟
تا سالیانِ سال، به والدین گفته می‌شد که اصلا نباید به نوزاد‌ کره بادام‌زمینی داد. در واقع، این یک عمل پیش‌پا‌افتاده برای به تعویق انداختن خوراندن هر نوع آجیل (از جمله کره بادام‌زمینی) تا سن ۳ سالگی به کودک بود. البته باید گفت تحقیقات جدید انجام‌شده در ارتباط با زمانِ دادن کره بادام‌زمینی به نوزاد، با نتایج چالش‌برانگیزی همراه بوده است. با این حال، طی تحقیق گسترده‌ای که در اسرائیل صورت گرفت – ناگفته نماند اسرائیل جایی است که در آن بادام‌زمینی اغلب در سنین زیر ۴ ماهگی به نوزاد داده می‌شود – محققان دریافتند مصرف پروتئین بادام در سنین پایین در نوزاد می‌تواند باعث کاهش حساسیت به بادام در او شود.
امروزه محققان به هیچ‌وجه توصیه نمی‌کنند که برای کاهش خطر آلرژی، مصرف آن را در نوزاد به تعویق بیاندازید. در برخی از تحقیقات مشخص شده است که خوردن بادام‌زمینی در دوران بارداری باعث افزایش خطر حساسیت بادام‌زمینی برای آنها می‌شود در حالی‌که برخی از تحقیقات این یافته‌ها را تأیید نمی‌کنند.
چطور باید به نوزادم کره بادام‌زمینی بدهم؟
کره بادام‌زمینی می‌تواند یک غذای سالم برای رژیم غذایی باشد، البته زمانی که آمادگی خوردن غذاهای جامد را پیدا کند. برای شروع سعی کنید با قاشق‌های کوچک آن را به او بدهید و آن را با چیز دیگری (مثلا با میوه‌ها، سبزیجات، غلات،‌ گوشت) مخلوط نکنید. سعی کنید این کار را در خانه انجام دهید و حواستان به واکنش‌های آلرژی‌زا باشد. اگر هر نوع حساسیتی نسبت به بادام‌زمینی در او دیدید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. 
علائم حساسیت به بادام‌زمینی
با وجود تمام نکاتی که گفته شد، حواستان به حساسیت به بادام‌زمینی باشد چرا که ممکن است حاد، طولانی و احتمالا کشنده باشد و در برخی نوزاد‌ان مسبب حساسیت‌های تهدید‌کننده‌‌ای مانند آنافیلاکسی شود. نشانه‌های زیر اغلب ظرف چند دقیقه خود را نشان می‌دهند و ممکن است تا چند ساعت ادامه داشته باشند، بنابراین بلافاصله بعد از دیدن آنها با پزشک تماس بگیرید:
مشکلات پوستی: کهیر، حساسیت‌های پوستی (مانند اگزما)، خارش و مورمور شدن پوست (در داخل دهان و یا اطراف آن و نیز داخل گلو)، تورم
مشکلات تنفسی: آبریزش بینی، عطسه کردن، کوتاه شدن تنفس، سفت شدن و فشار به گلو
مشکلات معده: حالت تهوع، استفراغ، اسهال، دل‌درد
مشکلات جریان خون: کمرنگ شدن رنگ پوست، حالت گیجی، کم شدن آگاهی
چه وقت می‌توانم به کودکم سویا بدهم؟
سویا در لیست هشت غذای آلرژی‌زا قرار دارد و می‌تواند روی کودکان،‌ خردسالان و بزرگسالان تأثیر بگذارد. غذاهایی که حاوی سویا هستند شامل شیر سویا، سویای سبز، سس سویا، تاماری، توفو، و بسیاری غذاهای فرآوری‌شده است. سویای نوزاد از دیرباز اولین گزینه برای نوزاد‌انی است که با خوردن شیر گاو مشکل دارند و یا دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، اما در حال حاضر بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که حتما به نوزاد‌ غذاهای فاقد لاکتوز و سویا بدهید؛ غذاهایی مانند پروتئین هیدرولیزشده مثل Alimentum  و یا Nutramigen.
اما دکتر ویلیام سیرز معتقد است که نباید سویای نوزاد را به عنوان نخستین گزینه برای آنها در نظر گرفت چرا که ۳۰ تا ۵۰ درصد از نوزاد‌انی که نسبت به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند، نسبت به پروتئین سویا هم همین حساسیت را دارند. بنابراین دادن سویا در سنین پایین به نوزاد، یعنی زمانی که روده‌ها نسبت به عوامل حساسیت‌زا نفوذپذیری بیشتری دارند، می‌تواند بعدا در نوزاد و حتی در سنین بالاتر مسبب حساسیت به سویا شود.
اگر دیدید نوزاد برای خوردن غذاهای جامد از خود علاقه نشان داد، سعی کنید در حد متعادل به او از محصولات سویا بدهید. توفو برای شروع گزینه‌ای خوبی است، چرا که احتمالا نوزاد‌ از بافت آن خوشش خواهد آمد و از طرفی توفو به مانند بسیاری از محصولات سویایی دیگر، طعم و مزه شدید لوبیایی ندارد. از طرفی کمتر باعث تولید گاز در بدن می‌شود که در روده‌های حساس بیشتر رخ می‌دهد.
چه در خانواده‌تان‌ سابقه حساسیت به سویا وجود داشته باشد و چه نه، نخستین باری که به نوزاد سویا می‌دهید باید حواستان به واکنش‌های او نسبت به حساسیت باشد (علائمی مانند کهیر، مشکلات تنفسی و یا علائم تنگی نفس، تورم دهان و یا گلو، اسهال و استفراغ و کم شدن قدرت آگاهی). در صورت بروز این علائم، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
منبع: parenting 

مواد غذایی کلیدی برای کودکان گیاهخوار

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ