درمان شب بیداری‌های نوزادان

همه اهل خانه خواب هستند اما شما همچنان در تلاش هستید تا فرزند نوزادتان را بخوابانید. این تقریبا مشکل بسیاری از مادران است که ساعت خواب و بیداری فرزندشان تنظیم نیست و ممکن است فرزندتان شب‌های زیادی بیدار باشد و برعکس روزها بخوابد. این موضوع روی بقیه اعضای خانواده هم تاثیر می‌گذارد چراکه حتی زمانی که نوزاد در طول شب می‌خوابد، باز هم ممکن است دچار مشکلات خواب شود. به‌همین خاطر است که آگاهی از شایع‌ترین دلایلی که نشان می‌دهد چرا نوزاد نمی‌خوابد می‌تواند کمک بزرگی برای‌تان باشد. اگر بتوانید مشکل را تشخیص داده و ابزارهایی برای روبه‌رو شدن با آن داشته باشید، راحت‌تر قادر خواهید بود این شرایط دشوار را خنثی کنید تا همه بتوانند خواب راحتی داشته باشند. اگر مشکلات خواب نوزادتان، زمان استراحت شما را گرفته، این مطلب را بخوانید تا بتوانید این مشکلات را حل کنید.

چقدر باید بخوابد؟

در مراحل اولیه بعد از زایمان، نوزاد کماکان در تلاش برای سازش با یک الگوی خواب منظم است. نوزادانی که تازه به دنیا آمده‌اند، حدودا ۱۶ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند و اغلب اوقات برای شیر خوردن هم در روز و هم در شب بیدار می‌شوند. یک نوزاد یک ماهه در الگوهایی منظم‌تر باید چیزی حدود ۱۴ تا ۱۸ساعت بخوابد (در‌واقع 8 تا 9 ساعت در شب و 7 تا 9 ساعت هم طی چند سری چرت زدن). او هنوز خیلی راه دارد تا نکات زیادی درباره استراحت و خواب کافی یاد بگیرد. برخی از چالش‌هایی که می‌توانید حل کنید را در ادامه می‌خوانید.

چرا خوابش نمی‌برد؟

نوزاد شما بی‌قرار بوده یا وقتی او را به پشت می‌خوابانید آرام نمی‌گیرد. درواقع نوزادان وقتی روی شکم‌شان می‌خوابند، احساس امنیت بیشتری دارند، اما این نوع خوابیدن خطر بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را افزایش می‌دهد، بنابراین متخصصان توصیه می‌کنند که همیشه برای خواباندن، او را به پشت بخوابانید.

چطور این مشکل را حل کنیم؟ اگر دیدید نوزاد به پشت نمی‌خوابد، با متخصص در این باره صحبت کنید تا او را به لحاظ فیزیکی معاینه کند. به احتمال زیاد، دلیل این مسئله این است که نوزاد وقتی به پشت می‌خوابد، حس امنیت کمتری دارد. اگر مشکل چنین چیزی بود، ترفند‌هایی برای روبه‌رو شدن با این مسئله و تشویق نوزاد به خوابیدن به پشت وجود دارد؛ از‌جمله قنداق کردن نوزاد یا تکان دادن او برای خوابیدن. سعی کنید هر کاری می‌کنید، روند ثابتی را در پیش بگیرید تا او به آن وضعیت عادت کند.

قاطی کردن شب و روز

نوزاد شما تمام طول روز را می‌خوابد، اما در طول شب کلا بیدار است. زمانی که نوزاد در رحم شما بود، فعالیت شما حین روز برای او مثل تکان‌هایی بود که باعث خوابیدن می‌شد و همین به بیدار ماندن او در طول شب منتهی می‌شد؛ زمانی که شما تلاش می‌کردید استراحت کنید.

چطور این مشکل را حل کنیم؟ عادت‌های شبانه نوزادتان با وفق‌پذیری او با زندگی بیرون به خودی خود درست می‌شود. در این میان نکاتی هم هست که می‌توانید با انجام آنها به تسریع این فرآیند کمک کنید تا او بتواند روز و شب را از هم تفکیک کند؛ از‌جمله کم کردن چرت‌های روزانه و روشن کردن تفاوت بین روز و شب برای او (مانند تاریک نگه داشتن اتاق نوزاد زمانی که می‌خواهد چرت بزند یا خاموش کردن تلویزیون در شب زمانی که می‌خواهید به او شیر بدهید).

مشکلات خواب در 2 تا ۳ماهگی

در این سن، نوزاد باید بتواند طبق الگوهای منظم، ‌با چرت‌های کم طی روز و بعد خواب‌های طولانی‌تر در شب، که تنها شیر خوردن ممکن است در آن وقفه بیندازد، بخوابد و بیدار شود. نوزاد دو ماهه باید در کل شبانه روزانه ۱۴ تا ۱۶ساعت بخوابد (8 تا 10ساعت در شب و 4 تا 8ساعت برای چرت‌های کوتاه)، در شرایطی که نوزاد سه ماهه باید چیزی حدود 9 تا 10ساعت در شب بخوابد و نهایتا یک ساعت و نیم تا دو ساعت در طول روز چرت بزند.

پسرفت در خوابیدن

در سه ماهگی، نوزاد شما که تا پیش از این عادت داشت زیاد بخوابد، از این به بعد برای هر چیزی آمادگی خواهد داشت ‌جز خوابیدن. به بازگشت به الگوهای خوب خوش آمدید، این یک نقطه نورانی کاملا طبیعی در رادار خواب است که بسیاری از نوزادان در این دوران و بعد از آن و اغلب یک بار دیگر در سنین 8 تا 12ماهگی آن را تجربه خواهند کرد. اما سوال پیش می‌آید که چرا چنین می‌شود؟ با در‌نظر داشتن تمام موارد جالبی که می‌توان دید و با آن سرگرم شد و دیگران را به آن تشویق کرد، به نظر می‌رسد که زندگی در این دوران شیرین‌تر از آن است که کسی بخواهد آن را با خوابیدن هدر دهد.

چطور این مشکل را حل کنیم؟ سعی کنید عادات خوابیدن نوزادتان را آغاز کرده یا عادات جدید را حفظ کنید؛ منظور حمام کردن، داستان گفتن و لالایی خواندن در گهواره است. همچنین از این مسئله مطمئن شوید که نوزادتان در طول روز به اندازه کافی خوابیده است تا کمبود خواب شبانه‌اش جبران شده باشد. همچنین به خاطر داشته باشید که بازگشت به الگوهای خواب موقت است. زمانی که نوزاد شما به قابلیت‌های تکاملی خود خو گرفت، الگوهای خواب ‌باید بر مبنای اولیه خود بازگردند.

شیر خوردن مکرر در نیمه‌شب

اکثر نوزادان دو تا سه ماهه، خصوصا نوزادان شیرخواره،‌ همچنان نیاز دارند که دو تا سه‌ بار در طول شب شیر بخورند. از سوی دیگر سه تا چهار بار شیر خوردن در طول شب معمولا بسیار مضر بوده و برای برخی بچه‌ها لازم و ضروری نیست.

چطور این مشکل را حل کنیم؟ شما می‌توانید تعداد دفعات شیر دادن در نیمه‌شب را به مرور و رفته‌رفته کم کنید. این کار را می‌توانید با افزایش میزان شیری که موقع خواب به او می‌دهید انجام دهید و کم‌کم زمان بین شیر دادن‌های شب را طولانی‌تر کنید.

درد دندان در آوردن

اگر دیدید در طول روز، نوزاد نشانه‌های بیرون آوردن دندان را از خود بروز می‌دهد (نشانه‌هایی مثل جاری شدن آب از دهان، گاز گرفتن، بی‌قراری برای شیر خوردن و تندمزاجی یا حساسیت زیاد) درد ناشی از دندان در آوردن هم می‌تواند باعث بیدار شدنش در طول شب شود. به خاطر داشته باشید که مشکلات خواب مرتبط با دندان در آوردن تقریبا ممکن است در هر دوره‌ای تا یک سالگی آغاز شود. برخی نوزادان نخستین دندان خود را خیلی زود و در سن دو تا سه ماهگی درمی‌آورند، در شرایطی که سایر نوزادان تا یک سالگی دندان درنمی‌آورند.

چطور این مشکل را حل کنیم: در شرایطی که نباید به این نشانه‌های نوزاد بی‌توجه باشید، سعی کنید در این‌ مواقع از بلند کردن او از روی زمین خودداری کنید. به‌جای آن می‌توانید حلقه لاستیکی مخصوص گاز گرفتن نوزاد را به دستش بدهید، از کلمات نرم و آرام‌بخش استفاده کنید یا برایش لالایی بخوانید. او به خودی خود آرام خواهد گرفت (هرچند ممکن است مجبور شوید اتاق را ترک کنید تا او آرام شود). اگر دیدید لثه‌های بسیار حساس او هر شب درد می‌کند، از متخصص بخواهید در صورت امکان برایش مسکن تجویز کند تا در زمان خواب بخورد.

تغییر الگوی خواب

وقتی نوزاد بزرگ می‌شود، میزان خواب روزانه او کمتر خواهد شد. اگر دیدید نوزاد نسبت به برنامه متغیر خود حس خوب و شادی داشته و در شب هم خوب می‌خوابد، از این رویداد مهم استقبال کرده و به این روند ادامه دهید. اما اگر متوجه شدید که نوزاد کوچک شما کمتر چرت زده و بی‌قراری‌اش بیشتر شده است یا هنگام خوابیدن در شب مشکل دارد، احتمالا بیش از حد خسته شده و باید او را تشویق کنید تا در طول روز چرت بزند. چطور این مشکل را حل کنید؟ سعی کنید پیش از هر چرت، نوزادتان یک برنامه مفرح مختصر داشته باشد (یک موسیقی آرام‌بخش، ماساژ یا داستان‌گویی) و صبور باشید؛ زمان می‌برد تا به این کارها عادت کند.

منبع: سیب سبز

خواب نوزادان یک تا سه ماهه چگونه است؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ