راهکارهای موثر افزایش شیر مادران

mousavi
یک فوق تخصص نوزادان با تاکید بر اینکه تشویق و آموزش به موقع مادران باعث افزایش نتایج شیردهی موفق می شود، گفت: پزشکان و مراقبین بهداشتی در هر ویزیت پیگیری باید به فکر ترکیبی از ارزیابی تغذیه با شیر مادر، تشویق و آموزش به موقع باشند تا بتوانند نتایج شیردهی موفق را در مادران افزایش دهند.

دکتر رویا طاهری گفت: ناتوانی مادر در تولید شیر مثل باقی ماندن اجزای جفتی، نارسایی اولیه هیپوفیز، دیابت، مصرف داروهای خاص، جراحی پستان، ناتوانی شیرخوار در تخلیه شیر مثل نارسایی، ناهنجاری های دهانی و اختلالات از جمله عواملی هستند که منجرم به سندروم شیر ناکافی در مادران می شود.

وی، مشکلات اجتماعی و روانی به ویژه افسردگی را یکی از مشکلات بارز در دوران شیردهی دانست و اضافه کرد: تصمیم گیری عجولانه در مورد نبود امکان تغذیه شیرخوار با شیر مادر و تغذیه با بطری، وجود سابقه ناباروری به دلیل عوامل هورمونی، سن مادر (مادر نوجوان یا سن بالا) ، بزرگ نشدن قابل ملاحظه پستان در طول بارداری، تغییر در رژیم غذایی مادر، تغییر در نوع صابون و عطر یا دئودورانت مادر (که باعث نبود تمایل موقتی شیرخوار به خوردن شیر می شود) و استرس از دیگر عوامل خطر مادری در بروز مشکلات شیردهی است که باید به آن توجه زیادی شود.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطر نشان کرد: استفاده از تخت های مشترک شایع ترین شکل خوابیدن در اکثر نقاط دنیا به ویژه در کشورهای پیشرفته است که می تواند اثرات مفیدی در موفقیت شیردهی داشته باشد. همچنین لازم است نکات ایمنی در نظر گرفته شود زیرا تخت مشترک می تواند در شرایط خاص برای نوزاد خطرآفرین باشد.

طاهری تفتی یادآور شد: تغذیه شیرخوار در زمانی که خواب آلود است و یا تازه بیدار شدد، تغذیه در سکوت و آرامش و بدون استرس، در آغوش گرفتن و نوازش شیرخوار، استفاده از حمام، اجتناب از بطری شیر، دوشیدن دستی یا مکانیکی شیر توسط مادر از دیگر راهکارهای موثر در تولید شیر و رشد بهتر در نوزادان است.

وی مصرف انواع ویتامین ها برای مادران در دوران شیردهی را بسیار مهم و ضروری دانست و اظهار کرد: مکمل ویتامین و مواد معدنی، ویتامین های محلول در چربی، ویتامین های محلول در آب، مولتی ویتامین ها، ذخایر آهن و مکمل فلوراید می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد. همچنین شیرخواران نارس و کم وزن نیاز به ریز مغذی هایی نظیر آهن و روی دارند که با تغذیه تکمیلی زودتر فراهم می شود.

زمان مناسب از شیر گرفتن نوزاد

این فوق تخصص نوزادان با اشاره به این مطلب که از شیر گرفتن سریع نوزاد خطر بروز ماستیت (التهاب پستان) در مادر را افزایش می دهد، تصریح کرد: تغذیه در شب اغلب آخرین وعده ای است که باید قطع شود. گاه قطع ناگهانی شیر مادر به علت بیماری شدید مادر یا جدایی طوولانی مدت مادر و شیرخوار لازم می شود.

وی در پایان افزود: از شیر گرفتن با هدایت و تمایل مادر باید به تدریج و با جایگزینی یک تغذیه مناسب در هر نوبت با مواد جامد و بطری با شیر یا یک فنجان بسته به سن شیرخوار انجام شود تا مرحله تکاملی نوزاد صورت گیرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

مطلب مرتبط:

ماساژ نوزاد چه تأثیری در افزایش شیر مادر دارد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ