مراقبت از نوزاد تازه متولد شده-قسمت دوم

مهرناز زاوه
عفونت‌های مقاربتی از جمله سوزاک و کلامیدیا عامل اصلی عفونت چشم نوزادان هستند. عدم درمان این عفونت می‌تواند موجب کوری شود.

در ادامه‌ی قسمت اول شما را با نحوه مراقبت از کودک در ساعات اولیه زایمان بیشتر آشنا کنیم.
مراقبت از چشم
ممکن است از پماد یا قطره‌های چشمی برای جلوگیری از عفونت چشم نوزاد استفاده شود. عفونت‌های مقاربتی (STI) از جمله سوزاک و کلامیدیا عامل اصلی عفونت چشم نوزادان هستند. عدم درمان این عفونت می‌تواند موجب کوری شود.
داروهای مورد استفاده برای چشم ممکن است باعث سوزش و یا تاری دید کودک شوند. بنابراین می‌توانید استعمال آنها را به تعویق بیاندازید. بسیاری از خانم‌هایی که مطمئن هستند بیماری مقاربتی ندارند، دوست ندارند نوزادشان داروهای مراقبت از چشم را دریافت کند. اما هیچ شواهدی مبنی بر خطرناک بودن این روند درمانی وجود ندارد.
توجه داشته باشید؛ حتی خانم‌های بارداری که جواب تست بیماری‌های مقاربتی آنها منفی شده است، ممکن است حین زایمان دچار عفونت شوند. به علاوه، بسیاری از خانم‌های مبتلا به سوزاک و یا کلامیدیا از بیماری خود مطلع نیستند، چون این عارضه هیچ علائمی ندارد.
تزریق ویتامین K
انجمن پزشکان اطفال آمریکا توصیه می‌کند که تمام نوزادان پس از تولد ویتامین K بگیرند. سطح ویتامین K در بدن نوزادان معمولا پایین است. این ویتامین برای جلوگیری از لخته شدن خون ضروری است. پایین بودن سطح ویتامین K ممکن است موجب خونریزی شود. تحقیقات نشان می‌دهند که تزریق ویتامین K پس از تولد از خونریزی حاد در نوزادان جلوگیری می‌کند. نوزاد ممکن است حین تزریق احساس درد کند، اما به سرعت خوب خواهد شد. از آنجایی که تزریق برای نوزاد ناراحت‌کننده است، می‌توانید انجام آن را به تعویق بیاندازید.
غربالگری بیماری‌های متابولیک (TMS)
پرستاران از پاشنه پای نوزاد یک نمونه خون می‌گیرند. آنها از این نمونه برای تست بیماری‌های مختلف استفاده می‌کنند. همه نوزادان باید تست شوند، چون حتی نوزادان سالم نیز ممکن است دچار مشکلات نادر شوند. آزمایش خون تنها راه شناسایی این مشکلات است. بسیاری از مشکلات جدی مانند معلولیت، آسیب‌دیدگی اندام‌ها، کوری و حتی مرگ ممکن است با آزمایش خون تشخیص داده شوند.
در تمام ایالت‌های آمریکا، نوزادان برای تشخیص فنیل کتونوریا (PKU)، کم کاری تیروئید، گالاکتوزمی و کم‌خونی سلول داسی شکل تحت آزمایش قرار می‌گیرند. در بسیاری از کشورها نوزادان تحت بیش از ۳۰ آزمایش قرار می‌گیرند تا هرگونه بیماری در آنها تشخیص داده شود.
شما می‌توانید از طریق تماس با وزارت بهداشت یا گفتگو با پزشکتان از برنامه آزمایشات ارائه شده برای نوزاد مطلع شوید. 
تست شنوایی
اکثر نوزادان بعد از تولد یا قبل از ترک بیمارستان تست شنوایی می‌دهند. در این تست از یک گوشی یا میکروفن کوچک برای تست شنوایی کودک و واکنش او به انواع صداها استفاده می‌شود. همه نوزادان باید تست شنوایی بدهند، چون اختلالات شنوایی در بین نوزادان بسیار رایج است. به علاوه، تشخیص این عارضه در نوزادان بسیار دشوار است. وقتی مشکلات در همان دوران کودکی تشخیص داده شوند، نوزاد می‌تواند سریعا تحت درمان قرار بگیرد. درمان به موقع از تاخیر در گفتار، یادگیری زبان و فکر کردن جلوگیری می‌کند. بنابراین از مسئولان بیمارستان یا پزشک خود بخواهید برای نوزادتان یک تست شنوایی انجام دهد.
واکسن هپاتیت B
همه نوزادان باید قبل از ترک بیمارستان واکسن هپاتیت B (HBV) بزنند. متاسفانه، از هر ۵ نوزادی که بدون دریافت واکسن از بیمارستان خارج می‌شود، ۱ نفر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت B قرار دارد. هپاتیت B می‌تواند یک عفونت مادام‌العمر باشد و موجب آسیب دیدن کبدی و حتی مرگ شود.
واکسن هپاتیت B (HepB) در ۳ نوبت مختلف تزریق می‌شود. انجمن پزشکان اطفال آمریکا و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها توصیه می‌کنند که تمام نوزادان قبل از خروج از بیمارستان یک نوبت واکسینه شوند. اگر مادر مبتلا به هپاتیت B باشد، نوزاد باید در همان ۱۲ ساعت نخست پس از تولد واکسینه شود. تزریق دوم ۲ ماه پس از تولد انجام می‌گیرد و تزریق سوم تا ۲۴ هفتگی قابل انجام است.
معاینات کامل
بسیاری از پزشکان و پرستاران پس از زایمان به انجام معاینات زیر می‌پردازند:
اندازه‌گیری وزن، قد و دور سر نوزاد
اندازه‌گیری درجه حرارت بدن نوزاد
اندازه‌گیری سرعت تنفس و تپش قلب نوزاد
حمام کردن نوزاد و تمیز کردن ریشه بند ناف
منبع: lifescript 

چگونه از بند ناف نوزاد مراقبت کنیم؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ