چگونه گوشی خود را روت کنیم

اگر نمی دانید روت چیست و چگونه گوشی خود را روت کنیم، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

چگونه گوشی خود را روت کنیم

گوشی های موبایل اندروید قابلیت های متعددی دارند که یکی ازاین قابلیت ها روت کدن است. بسیاری از دارندگان موبایل اندروید نمیدانند روت کردن چیست و چگونه گوشی خود را روت کنند. ما برای شما درباره اینکه روت چیست و چگونه گوشی خود را روت کنیم مطالبی را آماده کرده ایم. با ما همراه باشید.

روت کردن به‌ چه‌معناست؟

Root در معنای لغوی یعنی ریشه.اصطلاح روت کردن یعنی دسترسی ریشه ای به دستگاهی که سیستم عاملش اندروید است که میتواند گوشی، تبلت یا هرچیزی باشد.با روت کردن در واقع ما اجازه ی دستیابی و دسترسی به فایلهای سیستمی را به دست می آوریم. Root در واقع User یا کاربر اصلی ادمین در لینوکس است،به دلیل اینکه اندروید هم Linux Based است،دسترسی Root،یعنی دسترسی ادمین.در ورژن های لینوکس، یوزر روت بیشترین دسترسی را دارد. با به دست آوردن این اجازه ما میتوانیم فایل های سیستمی و یک سری کدها ، که از آنها برای کارهای مختلف در گوشی استفاده میشود را تغییر بدهیم و به نوعی شخصی سازی کنیم و یک سری نرم افزارها هستند که برای نصب آنها حتما باید گوشی ما روت شده باشد.وقتی از منوی Setting گوشی، میخواهیم یک سری چیزها را تغییر دهیم،این تغییرات ،تغییراتی هستند که امکان آنها از طرف شرکت سازنده ی گوشی فراهم شده است، اما با روت کردن گوشی میتوانیم تغییراتی را که خودمان می خواهیم اعمال کنیم.

سازندگان موبایل و تبلت‌های اندرویدی، کاری با محصولات خود می‌کنند تا کاربران نتوانند هر برنامه‌ای را که می‌خواهند، برروی سیستم عامل اندروید اجرا نمایند. هنگامی که شما گوشی خود را روت می‌کنید، می‌توانید هرگونه محدودیتی که سازنده برروی سیستم عامل آن اعمال کرده است، از میان بردارید. در واقع با روت کردن، می‌توانید برنامه‌های بیشتری را اجرا کنید، سیستم‌ عامل اندروید را سفارشی کنید ( بعدا مفصلا توضیح خواهیم داد!) و همچنین از راه‌های گوناگون، سرعت تلفن همراه و تبلت خود را افزایش دهید.

برای روت کردن، باید در ابتدا از رام اصلی خود نسخه‌ی پشتیبان تهیه نمایید و سپس یک کاستوم رام ( نسخه‌ی سفارشی شده اندروید ) را برروی گوشی یا تبلت خود، فلش بزنید.

مزایا و معایب Root کردن گوشی

روت کردن گوشی شامل یک سری مزایا و معایب است که قبل از انجام این کار، حتما باید آنها را در نظر بگیریم.گوگل هرسال حداقل یکبار اندروید را آپدیت میکند و بعضی کمپانی ها ی سازنده ی گوشی عرضه ی این آپدیتها را به هر دلیلی ممکن است پشتیبانی نکنند و شما مجبور باشید برای استفاده از آپدیتهای جدید یک گوشی مدل بالاتر بخرید(البته خیلی خوبه هااااا… اما فکر جیبتون رو هم بکنید D: ) با روت کردن گوشی میتوانید این مشکل را برطرف کنید و همواره از آخرین آپدیتها بهره مند شوید.قسمت تنظیمات گوشی به شما امکان تغییرات محدودی را می دهد اما با روت کردن می توانید تغییراتی مثل عوض کردن کارایی کلیدهای لمسی و جسچرها (Gesture) و سوایپها(Swipe) و پوسته ها و تم ها را داشته باشید.بعضی از اپلیکشن ها هستند که برای کار کردن با آنها باید حتما گوشی روت باشد، مثلا اپلیکیشن هایی برای افزایش عمر شارژ،افزایش سرعت مموری کارت و غیره…. شما می توانید محل نصب برنامه ها یا بازیها را به SD Card تغییر دهید.میتوانید از گوشی خود Backup تهیه کنید،در SD Card خود یک Folder ایجاد کنید و همه ی فایل های APK خود را روی آن کپی کنید. همچنین می توانید تعیین کنید که کدام برنامه به روت دسترسی داشته باشد یا نداشته باشد که به این حالت Super Userنیز می گویند ،که درتصویر مشاهده می کنید.

روت کردن گوشی امکانات نامحدود زیادی را در اختیارتان قرار میدهد ،مثلا اپلیکیشنی وجود دارد که با کمک آن میتوانید دسته ی بازی خودتان را به گوشی وصل کنید و از بازی کردن لذت ببرید.از این نوع امکانات زیاد است. امکان حالت ریکاوری برای کارهای تخصصی تر را نیز به شما می دهد.بعد از روت کردن می توانید اپلیکیشن های گوگلی پیش فرض مثل تقویم ،ساعت دیجیتال،گوگل پلاس و غیره را که مورد استفاده ی شما نیستند به راحتی پاک کنید.علی رغم مزایایی که از روت کردن گوشی به دست می آوریم باید بدانید که ،اگر گوشی شما گارانتی باشد، دیگر باید با گارانتی آن خداحافظی کنید و همچنین آپدیت های مخصوص گوشی شما، که از طرف شرکت سازنده ارایه میشود را از دست می دهید.ما با روت کردن گوشی،عملا داریم Core یا هسته ی گوشی را Crack میکنیم و بعضیها این هسته ی کرک شده را برای دانلود قرار می دهند و خیلی از روتها جایگزینی این Core کرک شده با Core اصلی هستند،اگر فایل مناسب روت را در گوشی استفاده نکنیم ،کارایی گوشی کم می شود و کاربر ،مجبور به دانلود Rom و نصب دوباره ی آن بر روی گوشی میشود.پس قبل از انجام کار ،حتما از این موارد مطمین شوید.

چگونه گوشی خود را روت کنیم؟

برای روت کردن روشهای متفاوتی وجود داردو همینطور برای هر گوشی راههای مختلفی هست.برنامه هایی مثل:

king root

SoftkeyZ

Framaroot

kingo android Root

هم هستند که توجه کنید از هر سایتی که میخواید این برنامه را تهیه کنید،باید قبل از دانلود و نصب این برنامه ها حتما چک کنید که مدل گوشی تان در لیست پشتیبانی این برنامه ها برای روت وجود داشته باشد،نه اینکه تا نظرمان به برنامه ای افتاد آن را نصب و اجرا کنیم و غافل از اینکه بعدا بفهمیم ، این برنامه برای روت کردن گوشی ما مناسب نبوده و ما به پشتیبانی این برنامه برای مدل گوشی خودمان توجه نکرده ایم .پس اول چک میکنیم که این برنامه برای روت گوشی ما مناسب باشد. من اینجا شما رو با برنامه ی Framaroot آشنا میکنم.بعد از نصب برنامه آن را اجرا کنید،با انتخاب گزینه ی Install Superuser روی یکی از گزینه های Install Superuser و Install SuperSU کلیک کنید. 

وقتی مراحل انجام شود پنجره ای را نشان می دهد که موفقیت آمیز بودن فرآیند روت را نشان میدهد و گوشی را ری استارت میکنیم و تمام ،گوشی روت شده است.

البته این برنامه قابلیت Unroot ( بازگشت از حالت روت) را نیز دارد. باید در نظر بگیریم که با هر برنامه ای که میخواهیم گوشی را روت کنیم اگر مراحل را درست انجام ندهیم ،عملیات ناقص است و گوشی عملا به یک شی بی استفاده تبدیل میشود.

چرا باید گوشی یا تبلت خود را روت کنیم؟! 

راستش را بخواهید، همچین اجباری وجود ندارد اما یکی از اهداف اصلی، خلاص شدن از شرّ برنامه‌های سیستمی یا bloatware ( برنامه‌هایی که سازندگان برروی محصول خود نصب می‌کنند؛ مانند موزیک پلیر واکمن سونی، MeWidget هواوی و … ) است. شما همچنین می‌توانید با روت کردن، دیوایس خود را به یک مودم بی‌سیم تبدیل کرده و اینترنت آن را با سایر محصولات هوشمند، به اشتراک بگذارید.

به‌علاوه، شما قادر خواهید بود تا به تمام فایل‌های سیستم عامل اندروید دسترسی پیدا کرده و برنامه‌هایی را که نیاز به روت دارند، نصب نمایید. فلاش زدن کاستوم‌ رام‌های متعدد، تغییر کرنل، تغییر ظاهر اندروید، اعمال محدودیت برروی برنامه‌ها با پذیرفتن یا رد کردن permissions آن‌ها و … از دیگر قابلیت‌هایی است که روت کردن گوشی، به شما هدیه می‌دهد.

شاید برنامه‌ی شگفت‌انگیز زیادی وجود نداشته باشد که پس از روت کردن، از آن‌ها استفاده کنید اما همان چندتای محدودی‌هم که وجود دارند، به‌اندازه‌ی کافی ارزشمند هستند. برای مثال، برخی برنامه‌ها می‌توانند به‌طور خودکار از تمام اطلاعات گوشی یا تبلت اندرویدی شما یک نسخه‌ی پشتیبان تهیه نمایند یا حتی از رام اصلی، یک بک‌آپ بگیرند اما یک شرط دارد و آن‌هم، روت بودن سیستم عامل اندروید موجود برروی گوشی و یا تبلت هوشمند شماست!

چرا نباید گوشی خود را روت کنیم؟

روت کردن همانند دیگر کارها چند عیب دارد که در ادامه می‌خوانیم:

باطل کردن گارانتی: برخی از سازندگان و تولید کنندگان تلفن همراه و تبلت‌های هوشمند، به‌دنبال بهانه می‌گردند تا گارانتی دیوایس شما را باطل کنند ( حالا نه که این گارانتی‌هم که میدن، خیلی به درد می‌خوره!). البته بعدا که دیوایس هوشمند اندرویدی خود را روت کردید، می‌توانید آن را آن‌روت نمایید. اگر تلفن همراه و یا تبلت شما بنابر هردلیلی با مشکل مواجه شد و نیاز پیدا کردید که آن را به نمایندگی‌اش نشان دهید، ابتدا رام اصلی مخصوص دیوایس خود را دریافت کرده و برروی گوشی یا تبلت خود، فلش بزنید تا نمایندگی متوجه عمل خبیثانه شما نشود!

بریک شدن یا از کار انداختن دائمی: هروقت که وسوسه شدید تا گوشی خود را روت کنید، این احتمال را هم در نظر بگیرید که شاید (خیلی کم!) دیوایس شما در مراحل انجام روت، بریک شود. این ترسی است که همه اندرویدی‌ها در هنگام روت دیوایس خود تجربه خواهند کرد و هیچ راهی برای خلاص شدن از شر آن، وجود ندارد. البته اگر به دستورالعمل‌های گفته شده با دقت عمل کنید، هیچ مشکلی پیش نمی‌آید. یک پیشنهاد برای شما داریم و آن‌هم این است که همواره سعی کنید از آموزش‌های فارسی به جای  منابع خارجی، استفاده کنید. برخی از مشخصات گوشی‌های اجنبی (!) با مشخصات همان مدل در کشور ما، فرق دارد که این، مراحل روت را با مشکل مواجه می‌کند.

خطرات امنیتی: با روت یک دیوایس هوشمند اندرویدی، برخی از مشکلات امنیتی را ممکن است تجربه کنید. بسته به برنامه‌ای که استفاده می‌کنید، امکان دارد برای گوشی یا تبلت خود یک حفره امنیتی ایجاد نمایید. همچنین برخی از سرویس‌های گوگل برای محصولات روت شده، ممنوع شده است!

روت کردن گوشی به شما امکان استفاده از اپلیکیشن‌های SpeedBooster را خواهد داد و درواقع به نوعی به سریع‌تر شدن گوشی شما نیز کمک می‌کند. البته باید توجه داشته باشید برخی از اپلیکیشن‌های مدیریت CPU و… به دلیل عدم تنظیمات استاندارد باعث درگیر کردن غیر ضروری پردازنده‌ی شما خواهند شد و در این صورت موجب کندی گوشی می‌شوند. راه حل این موضوع عدم استفاده از اپلیکیشن‌های ناشناخته و بی‌نام و نشان است.

اگر بعد از روت پشیمان شدم چکار باید کرد؟

عموما دلیلی وجود نخواهد داشت که شما را از روت کردن گوشی پشیمان کند، اما با این حال اگر روزی از تصمیم خود منصرف شدید و قصد از بین بردن دسترسی روت را داشتید کافی است تا به کمک یک اپلیکیشن UnRoot در یک کلیک گوشی خود را از حالت روت خارج کنید. یا حتی می‌توانید رام اصلی گوشی خود را مجددا نصب کنید.

اما به بخش اصلی این مطلب می‌رسیم. همانطور که گفته شد در این پست به آموزش سه روش برتر فعلی روت کردن گوشی خواهیم پرداخت. آموزش‌ها به ترتیب آسان بودن عملیات روت قرار خواهند گرفت و پیشنهاد ما به شما این است که به ترتیب این سه روش را انتخاب کنید و برای مثال تنها در صورتی از روش دوم استفاده کنید که روش اول برای شما پاسخگو نباشد.

نکات لازم به ذکر :

1. در این روش‌ها و کلیه راه‌هایی که گوشی را با یک کلیک روت می‌کند، گوشی شما تنها روت خواهد شد و برای استفاده‌های تخصصی‌تر که نیازمند SuperUser و منوی ریکاوری هستند (مانند نصب کاستوم‌رام)، باید به طور جداگانه اقدام به نصب آن‌ها کنید. البته نگران نباشید چراکه تقریبا 80% کاربران به منوی ریکاوری و سوپریوزر نیاز پیدا نخواهند کرد و تنها همین روت بودن گوشی، برای آن‌ها کافی خواهد بود.

2. برخی از گوشی‌های HTC و Sony برای روت بودن به آنلاک بودن بوت‌لودر گوشی نیاز دارند و با این سه روش روت نخواهند شد. درواقع برای روت این گوشی‌ها، ابتدا باید با روش‌های مربوط به مدل گوشی، بوت‌لودر را آنلاک کرد و سپس به روت کردن گوشی پرداخت.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ